dokładanie lub usuwanie ilości ocen
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-09 12:35
Tropicca Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dokładanie lub usuwanie ilości ocen » 2017-03-08 20:26:03 hej hej , mam do was pytanko mam juz gotowa napisany wiersz poleceń w codeblocku , jest ona do liczenia średniej TYLKO DLA 5 OCEN chciałbym żeby można było wpisywać więcej lub mniej ocen zależy od tego jaką sytuacje ma dana osoba Kod: #include <iostream> #include <windows.h>
float oceny[ 5 ]; float suma = 0, srednia;
using namespace std;
int main() { { cout << "Witaj w programie do liczenia sredniej (pamietaj jesli masz ocene typu 4- jest to 3.75 zas 4+ bedzie 4.5)"; } for( int i = 0; i < 5; i++ ) { cout << endl << "Podaj " << i + 1 << " Ocene: "; cin >> oceny[ i ]; suma += oceny[ i ]; srednia = suma / 5; } { cout << endl << "Z tego wynika ze twoja Srednia to: " << srednia << endl; if( srednia <= 3.9 ) cout << "No chyba musisz sie podciagnac" << endl; else if(( srednia >= 4 ) &&( srednia <= 5.4 ) ) cout << "No no , calkiem niezle ;)" << endl; if( srednia >= 5.5 ) cout << "WSPANIALE ! RODZICE MUSZA BYC DUMNI" << endl; } system( " pause " ); return 0; }
|
|
Bielan |
» 2017-03-08 20:40:26 Najpierw zapytaj użytkownika o to ile liczb będzie chciał wprowadzić a następnie taką wartość wykorzystaj w pętli for. |
|
» 2017-03-08 20:41:25 czyli nie mogę zrobić tak żeby osoba mogła wprowadzić tyle ocen ile chce ? |
|
Bielan |
» 2017-03-08 20:48:26 Musisz jakoś zaznaczyć, że to koniec. Są różne metody. Program może pytać o kolejne oceny aż na przykład użytkownik poda wartość 0 i wtedy zakończyć pobieranie kolejnych ocen. Jeżeli chcesz uniknąć tworzenia dynamicznej tablicy czy używania std::vector to możesz inaczej liczyć średnią: za pomocą dwóch zmiennych: sumy ocen oraz ilości ocen. Do obliczenia średniej nie musisz znać wszystkich ocen, które wchodzą w skład sumy a jedynie sumę. |
|
» 2017-03-08 20:50:39 to w jaki sposób mógłbym to zapisać żeby te 0 nie wliczało się do średniej tylko kończyło proces i wyliczało średnią z podanych ocen ? |
|
Bielan |
» 2017-03-08 20:52:40 Sprawdzać czy liczba wczytana od użytkownika jest różna od zera albo bardziej bezpiecznie czyli sprawdzać czy jest z zakresu ocen (np. 2-5 czy 1-6 ) i jeżeli jest inna to kończyć wprowadzanie. |
|
» 2017-03-08 20:54:18 mógbłyś mi opisać jakiej komendy mógłbym użyć ? i powiedzieć dlaczego akurat w tym miejscu? |
|
Bielan |
» 2017-03-08 20:55:55 Sprawdzenie czy wartość wprowadzona od użytkownika jest różna od zera lub jest w zakresie zrealizujesz za pomocą instrukcji warunkowej if . Musisz ją sprawdzić podczas wczytywania aby nie doliczyć jej do średniej. |
|
« 1 » 2 3 |