Jak stworzyć pętle na logowanie się w banku
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-15 21:56
niptofaf Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak stworzyć pętle na logowanie się w banku » 2017-03-15 21:34:39 Witam, mam pewien problem, a mianowicie, nie mam pojęcia/pomysłu jak stworzyć pętle w skrypcie logowania w banku, żeby gdy użytkownik wpisze złe hasło, powrócić spowrotem do punktu logowania tylko z tekstem "Try again: " byłbym wdzięczny jeśli ktoś wytłumaczyłby jak stworzyć taką pętle ;d |
|
carlosmay |
» 2017-03-15 21:38:13 Czy wiesz w ogóle jak działają pętle i czy umiesz takową napisać?
|
|
» 2017-03-15 21:43:17 wiem co to są pętle, a jeśli chodzi o napisanie to zależy jaką, np pętlę "for" napisałbym bezproblemowo, reszty nie pamiętam ponieważ dawno nie programowałem w c++ i chciałbym zacząć uczyć się tego języka od nowa. |
|
carlosmay |
» 2017-03-15 21:51:28 Zadeklaruj dwie zmienne do przechowywania nazwy użytkownika i hasła. Opcjonalnie licznik powtórzeń, aby nie można było logować się bez końca. Piszesz pętlę do { } while(); - chyba najwygodniejsza do tego zadania (opis w linku). W pętli pobierasz dane od użyszkodnika. Następnie (nadal w pętli) sprawdzasz jakimś if em czy dane są zgodne z wzorcem (odpowiedni komunikat). W warunku sprawdzasz to samo co w if ie plus opcjonalny licznik powtórzeń. Pętla do ... while |
|
» 2017-03-15 21:56:06 ok, dzięki za wytłumaczenie :d |
|
« 1 » |