Avr Studio4 - problem z uruchomieniem LcdTest i Hapsim
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-23 15:05
szpak Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Avr Studio4 - problem z uruchomieniem LcdTest i Hapsim » 2017-03-23 09:48:21 Nie wiem co robię źle lecz Hapsim nie łączy się z AvrStudio. Postępuję zgodnie z tą instrukcją:
------------------------------------------ How to use HAPSIM - Quickstart with Demo-Application 'LCDTest':
Download and unzip HAPSIM and LCDTest. Build the LCDTest project by executing 'build.bat' (maybe edit the 'winavr' path first). Start AVR Studio 4 In the Project Wizard select the 'lcdtest.elf' file and press 'next>>' Select Debug Platform: 'AVR Simulator' and Device: 'ATmega128'. Click 'Finish'. Start 'hapsim.exe'. It automatically detects the running AVR Studio and connects to it. Verify the connection to AVR Studio by clicking the Options menu: The 'AVRStudioHook' Option must be checked. -------------------------------------------
build.bat wygląda tak:
set oldpath=%PATH% set path=C:\Programowanie\AVR\Studio4\AvrStudio4\bin;%PATH% set DEBUG_LEVEL=-gdwarf-2 set MCU=atmega128 set TARGET=lcdtest set path=%OLDPATH%
Niestety nie tworzy PATHa i musiałem go ręcznie dopisać do zmiennych w systemie.
-------
Włączam AVRstudio4 i niestety nie mam nigdzie lcdtest.elf! Nigdzie na dysku nie ma takiego pliku!
Nie mam bladego pojęcia co robię źle. |
|
mateczek |
» 2017-03-23 11:42:10 lcdtest.elf! jest plik będący wynikiem zbudowania projektu(obraz który wgrasz do pamięci mikrokotrolera). Aby go mieć musisz zbudować projekt. W opcjach projektu musi być wybrane aby generował pliki "elf" Bo pliki binarne mogą mieć inny format np. "intel-hex" Innymi słowy jak napiszesz program i go skompilujesz to otrzymasz plik binarny np. "program.elf" lub "program.hex". A za pomocą programatora wgrasz go mikrokontrolera. |
|
szpak Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-03-23 12:46:08 Najgorsze to to że w opcjach tworzenia projektu nie ma nic co pomogło by mi stworzyć ten plik.
http://forum.prawobezsprawiedliwosci.pl/pliki/2.png http://forum.prawobezsprawiedliwosci.pl/pliki/3.png |
|
mateczek |
» 2017-03-23 15:05:07 Szukaj pomocy na forum AVR, Bo chyba nie masz środowiska zainstalowanego "no WinAVR instalation found"
Jeśli projekt, który chcesz skompilować jest w c/c++ to musisz sobie kompilator doinstalować(piszę kompilator ale chodzi również o inne programy do budowania ). Lub spróbować z ardruino.
|
|
« 1 » |