Rozdział 19 zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-24 19:12
Chowan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 19 zadanie domowe » 2017-03-24 19:01:29 Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje: Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji. Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku. Wypisywanie zawartości tablicy. i nie mam pojecia dlaczego nie wyrzuca mi liczb z przedziału tylko jakies dziwnie duze. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
void wylosujLiczby( int tablica[], int rozmiar, int start, int stop ) { srand( time( NULL ) ); for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { tablica[ i ] =( rand() %( stop - start + 1 ) + start ); } } void wypiszLiczby( int tablica[], int rozmiar ) { for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { int tablica[ i ]; cout << "liczba " << i + 1 << " = " << tablica[ i ] << ","; } } int obliczSume( int tablica[], int rozmiar ) { int i; int suma = 0; for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { suma += tablica[ i ]; } return suma; }
int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << endl; return 0; } [ \c pp ]
|
|
mateczek |
» 2017-03-24 19:06:22 void wypiszLiczby( int tablica[], int rozmiar ) { for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { int tablica[ i ]; cout << "liczba " << i + 1 << " = " << tablica[ i ] << ","; } } |
|
karambaHZP |
» 2017-03-24 19:06:27 void wypiszLiczby( int tablica[], int rozmiar ) { for( int i = 0; i < rozmiar; i++ ) { int tablica[ i ]; cout << "liczba " << i + 1 << " = " << tablica[ i ] << ","; } } |
|
|
Chowan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-03-24 19:12:16 ja Cie kręcę dwie godziny szukałem, porównywałem do innych kodów z forum i nie widziałem tego. dzięki bardzo. btw reszta kodu może być czy coś wypadałoby poprawić? |
|
« 1 » |