Zadanie domowe rozdział 8
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-26 19:33
vito217 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie domowe rozdział 8 » 2017-03-26 15:12:17 Treść zadania Mamy następujący kod: C / C++ #include <iostream> int main() { std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl; return 0; } Próba kompilacji powyższego programu się nie powiedzie, a w logu kompilacji otrzymamy następujący komunikat: error: 'nieznana' was not declared in this scope Popraw program tak, aby się skompilował i wypisał na ekranie liczbę 123. W programie nie wolno usuwać ani zmienić żadnej istniejącej linijki. Czy rozwiązanie tego zadania wygląda tak?: #include <iostream> int main()
{ int nieznana = 123; std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl; return 0; } Program się skompilował i wyświetlił "Liczba=123" Ale zastanawiam się czy to zadanie ma być takie banalne czy ja coś źle zrobiłem/zrozumiałem. |
|
maly7 |
» 2017-03-26 18:53:37 Jeśli wszystko działa i wyświetla się to o co proszą w poleceniu to dlaczego ma być coś nie tak? Popraw program tak, aby się skompilował i wypisał na ekranie liczbę 123. W programie nie wolno usuwać ani zmienić żadnej istniejącej linijki. -Program się skompilował, -Wypisał na ekranie liczbę 123, -Nie usunąłeś ani nie zmieniłeś żadnej linijki. Więc co może być nie tak? |
|
vito217 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-03-26 19:33:33 Rozdział przeczytałem parę dni temu i nic nie rozumiałem z niego. Dzisiaj przeczytałem jeszcze raz i jakoś podejrzanie łatwo przyszło rozwiązanie do głowy. Dlatego wolałem się upewnić.
Dzięki. |
|
« 1 » |