Sprawdzanie "Zadań domowych" , np."Obsługa strumienia wejściowego"
Ostatnio zmodyfikowano 2017-03-30 09:07
karambaHZP |
» 2017-03-29 21:38:59 Z tego, co ja zrozumiałem, 'bool' ma zapamiętywać, czy dane wejściowe są poprawne |
Tak. Ma zapamiętywać stan strumienia, ale nie masz go ręcznie wprowadzać. int n; bool state; std::cin >> n; state = std::cin.good();
std::cout << state << '\n';
std::cout << std::boolalpha << state << '\n';
|
|
Panniikt |
» 2017-03-29 22:02:50 Dzięki Ci przyjacielu, męczyłem się z tym godzinkę. Możesz zerknąć czy aby na pewno jest wszystko okej? #include <iostream>
using namespace std;
int main( int argc, char * argv[] ) { float a, b, c; bool s1, s2, s3; cout << "podaj pierwsza liczbe rzeczywista: " << endl; cin >> a; s1 = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "podaj druga liczbe rzeczywista: " << endl; cin >> b; s2 = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "podaj trzecia liczbe rzeczywista: " << endl; cin >> c; s3 = cin.good(); cin.clear(); cin.sync(); cout << "pierwsza liczba to ; " << a << " wczytano? " << s1 << endl; cout << "druga liczba to ; " << b << " wczytano? " << s2 << endl; cout << "trzecia liczba to : " << c << " wczytano? " << s3 << endl; return 0; }
|
|
Kurzciel Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-03-30 09:07:03 Karamba to cudotwórca :D Panniikt, odpaliłem Twój kod i wszystko zadziałało tak, jak w zadaniu, gratuluję :) Jeśli możesz, sprawdź tak samo mój (u mnie działa, ale lepiej sprawdzić dwa razy): #include <iostream> #include <stdlib.h> int main()
{ float a; float b; float c; bool s1; bool s2; bool s3; std::cout << "Liczba pierwsza to:"; std::cin >> a; s1 = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba druga to:"; std::cin >> b; s2 = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Liczba trzecia to:"; std::cin >> c; s3 = std::cin.good(); std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cout << "Pierwsza liczba to: " << a; std::cout << " \t Wczytano? " << s1 << std::endl; std::cout << "Druga liczba to: " << b; std::cout << " \t Wczytano? " << s2 << std::endl; std::cout << "Trzecia liczba to: " << c; std::cout << " \t Wczytano? " << s3 << std::endl; system( "PAUSE" ); return 0; }
|
|
1 « 2 » |