Zadanie 17 kłopot z pobraniem danych z innej funkcji
Ostatnio zmodyfikowano 2017-04-06 19:02
Mike1993 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie 17 kłopot z pobraniem danych z innej funkcji » 2017-04-06 18:43:19 Witajcie, mam mały problem, pewnie coś robię źle. Chciałem pobrać wartość a i b z funkcji liczby do funkcji main, ale zamiast pobrać wartości program wywołuje jeszcze raz funkcje. Tutaj pojawia się moje pytanie, co zrobić aby program pobrał tylko wartość z funkcji liczby a nie wywoływał ją ponownie? #include<iostream> using namespace std; int liczby() { float a, b, wynik; int x; cout << "Podaj liczbe a: "; cin >> a; cout << "Podaj liczbe b: "; cin >> b; return a, b; }
int main() { int a = liczby(); int b = liczby(); int x, wynik; cout << "1 dodawanie\n2 odejmowani\n3 mnozenie\n4 dzielenie\n"; cout << "Wybierz zadanie: "; cin >> x; switch( x ) { case 1: wynik = a + b; cout << "Wynik dodawani to " << wynik; break; case 2: wynik = a - b; cout << "Wynik odejmowani to " << wynik; break; case 3: wynik = a * b; cout << "Wynik mnozenia to " << wynik; break; case 4: wynik = a / b; cout << "Wynik dzielenia to " << wynik; break; } return 0; }
|
|
Luq |
» 2017-04-06 19:02:06 Funkcja może zwracać tylko jedną wartość. Żeby osiągnąć to, co chcesz możesz przekazać zmienne do funkcji przez referencję void liczby( int & a, int & b ); |
|
« 1 » |