kerlan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
nie wyswietla kontrolki » 2017-04-14 12:45:48 czesc! to moje poczatki z ta zabawa. jestem przy drugiej lekcji z winapi i nie wiem czemu nie wyswietla mi przycisku. kod ponizej: #include <windows.h> MSG Komunikat; LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam ) { switch( msg ) { case WM_CLOSE: DestroyWindow( hwnd ); break; case WM_DESTROY: PostQuitMessage( 0 ); break; default: return DefWindowProc( hwnd, msg, wParam, lParam ); } return 0; }
int WINAPI WinMain( HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine ,int nCmdShow)
{ LPSTR NazwaKlasy = "Klasa Okienka";
WNDCLASSEX wc;
wc.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); wc.style = 0; wc.lpfnWndProc = WndProc; wc.cbClsExtra = 0; wc.cbWndExtra = 0; wc.hInstance = hInstance; wc.hIcon = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); wc.hCursor = LoadCursor( NULL, IDC_ARROW ); wc.hbrBackground =( HBRUSH )( COLOR_WINDOW + 1 ); wc.lpszMenuName = NULL; wc.lpszClassName = NazwaKlasy; wc.hIconSm = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); if( !RegisterClassEx( & wc ) ) { MessageBox( NULL, "Wysoka Komisja odmawia rejestracji tego okna!", "Niestety...", MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK ); return 1; } HWND hwnd;
hwnd = CreateWindowEx( WS_EX_CLIENTEDGE, NazwaKlasy, "Oto okienko", WS_OVERLAPPEDWINDOW, CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, 240, 120, NULL, NULL, hInstance, NULL ); HWND g_hPrzycisk; g_hPrzycisk = CreateWindowEx( 0, "BUTTON", "Nasz przycisk", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 100, 100, 150, 30, hwnd, NULL, hInstance, NULL );
if( hwnd == NULL ) { MessageBox( NULL, "Okno odmówiło przyjścia na świat!", "Ale kicha...", MB_ICONEXCLAMATION ); return 1; } ShowWindow( hwnd, nCmdShow ); UpdateWindow( hwnd ); while( GetMessage( & Komunikat, NULL, 0, 0 ) ) { TranslateMessage( & Komunikat ); DispatchMessage( & Komunikat ); }
return Komunikat.wParam;
return 0; }
|