Korekta zadania ze sprawdzianu.
Ostatnio zmodyfikowano 2017-04-17 15:52
avek99 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Korekta zadania ze sprawdzianu. » 2017-04-17 15:10:26 Mam za zadanie stworzyć program który poprosi o podanie 1. jednej litery (typ char) 2. liczby całkowitej ( typ long ) 3. jednego wyrazu o dokładnie 5 znakach drukowanych ( tablica char []) 4. liczby zmiennoprzecinkowej (float) 5. liczby całkowitej(unsigned short) 6. liczby całkowitej ( int) 7. zdanie zawierające kilka wyrazów (typ string) Następnie: Za czwartą literę wyrazu (3) podstawić znak (1) Od liczby (2) odjąć liczbe (5) i wynik zapisać w liczbie (2) Liczbę (4) pomnożyć przez liczbę (6) wynik zapisać w liczbie (4) Następnie: Wyświetlić na ekranie zdanie (7) [ w moim programie jak wpisałem zdanie np. kotek na drzewie wyświetla: na drzewie] Wyświetlić na ekranie liczbę (2) Wyświetlić na ekranie wyraz (3) Wyświetlić na ekranie liczbę (4), wynik zapisać z dokładnością do 8 miejsc znaczących. Zrobiłem większość ale prosiłbym o sprawdzenie kogoś kto się na tym bardziej zna ;) Zrobiłem coś takiego: #include <iostream> #include <string> #include <iomanip>
using namespace std;
char jeden; long dwa; char trzy[ 5 ]; float cztery; unsigned short piec; int szesc; string siedem;
int main() { cout << "Prosze podac: jedna litere" << endl; cin >> jeden; cout << "Prosze podac: liczbe calkowita" << endl; cin >> dwa; cout << "Prosze podac: jeden wyraz o 5 znakach drukowalnych " << endl; cin >> trzy; cout << "Prosze podac: liczbe zmiennoprzecinkowa" << endl; cin >> cztery; cout << "Prosze podac: liczbe calkowita " << endl; cin >> piec; cout << "Prosze podac: liczbe calkowita " << endl; cin >> szesc; cout << "Prosze podac: zdanie zawierajace kilka wyrazow " << endl; cin >> siedem; trzy[ 3 ] = jeden; dwa = dwa - piec; cztery = cztery * szesc; getline( cin, siedem ); cout << siedem << endl; cout << dwa << endl; cout << trzy << endl; cout << setprecision( 8 ) << cztery << endl; return 0; }
|
|
kistel66 |
» 2017-04-17 15:27:55 cout << "Prosze podac: zdanie zawierajace kilka wyrazow " << endl;
getline( cin, siedem )
|
|
avek99 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-04-17 15:52:37 Dobra działa dzięki |
|
« 1 » |