morteusz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Zadanie c++, tablice jednowymiarowe » 2017-04-22 19:15:12 mam do napisania program z tablicą jednowymiarową. Treść jednej funkcji programu, której nie mam pojęcia jak napisać to: "Oblicza ilość, sumę i średnią arytmetyczną z liczb różnych x". Chodzi mi tylko o tę fuckcję, tablicę wiem jak napisać. dodam, że piszę w programie dev c++. bardzo proszę o napisanie tej funkcji. |
|
Bielan |
» 2017-04-22 20:28:22 Jasne, trzymaj. #include <cstdlib> #include <array> #include <tuple> #include <vector> #include <memory> #include <algorithm> #include <numeric> #include <iostream> using result = std::tuple < int, long int, double >; result __count( std::vector < int, std ::allocator < int >> args ) { return std::make_tuple < int, long int, double >( std::count( begin( args ), end( args ), 0 ), std::accumulate( begin( args ), end( args ), 0 ), std:: accumulate( begin( args ), end( args ), 0.0,[ & ]( double a, double b ) { return a + b / args.size(); } ) ); } int main( void ) { auto result = __count( *( new std::vector < int, std ::allocator < int >> { 10, 20, 30 } ) ); std::cout << std::get < 2 >( result ); }
|
|
morteusz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-04-22 20:55:58 A nie dało by się za pomocą for() , if(), do, while, i bez tych bibliotek? oprócz iostream i cstdlib? I jeszcze tablica do której ma być wpisana ta fuckcja: #include <iostream> #include <cstdlib> #define nn 100
using namespace std;
int i, n, Su, Lu, Sru, j, ile, jeszczeraz, x; int A[ nn ];
int main() { cout << "\nPodaj ile liczb chcesz wprowadzic do tablicy: n= "; cin >> n; for( i = 0; i < n; i++ ) { cout << "\nPodaj liczbę " << i + 1 << ": "; cin >> A[ i ]; } cout << "\nWpisywanie zakonczone. - nacisnij enter"; system( "pause" ); . |
|
karambaHZP |
» 2017-04-22 21:02:41 Same najgorsze praktyki: - zmienne globalne ( zmienne globalne) - makra w C++ ( const int size = 10 ) - nic nie mówiące nazwy (identyfikatory) |
|
Bielan |
» 2017-04-22 21:06:11 A nie dało by się za pomocą
|
Oczywiście, że by się dało. Ale jak chcesz napisać swoją wersję to odwiedź Kurs C++ |
|
« 1 » |