fstream i allegro
Ostatnio zmodyfikowano 2008-08-19 20:48
Spilner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
fstream i allegro » 2008-08-18 20:10:37 Mam pytanie czy można użyć tych bibliotek w jednym programie? Jeżeli nie to proszę o nazwę biblioteki (pozwalającej na odczyt plików i zapis do plikow txt) którą można wykorzystać wraz z allegro. |
|
DejaVu |
» 2008-08-18 20:14:48 #include <fstream> #include <allegro.h>
|
|
Patzick |
» 2008-08-19 18:39:58 Takie pytanie dodatkowo. Czy można łączyć allegro z takimi bibliotekami jak <iostream> <conio.h> czy <windows.h> (co do tego to chyba jest <winalleg.h>). Ogólnie chodzi mi tu (i chyba paru osobom jak przeglądałem tematy) czy można zrobić program w allegro z wykorzystaniem tych bibliotek. Jeżeli tak to jak to można łączyć, bo np. #include <allegro.h> #include <iostream>
int main() { allegro_init(); std::cout << "Podaj a" << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Teraz b" << std::endl; std::cin >> b; std::cout >> "Wynik to " >> a + b; allegro_exit(); return 0; } END_OF_MAIN(); takie coś nie zadziała, nie? Wiem, że w allegro jest też funkcja wyświetlająca czy coś, ale warto by było, żeby można było korzystać z komend allegro i innych bibliotek razem. Mam nadzieję, że jestem dobrze zrozumiany ;) |
|
Spilner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-08-19 19:16:09 iosteram i conio.h są to biblioteki do pracy w konsoli i chyba nie da rady połączyć z allegro. |
|
DejaVu |
» 2008-08-19 19:32:33 #include <allegro.h> #include <iostream>
int main() { allegro_init(); int a, b; std::cout << "Podaj a" << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Teraz b" << std::endl; std::cin >> b; std::cout << "Wynik to " << a + b; allegro_exit(); return 0; } END_OF_MAIN(); Ten program działa... ale na co Ci konsola i program allegro jednocześnie? Allegro to tryb graficzny, więc musisz używać tego co jest w trybie graficznym. |
|
DeBugger |
» 2008-08-19 19:34:52 Allegro ma tak jakby "zakodowane" iostream. Przecież możesz pisać funkcję w allegro, nie przy tym includując iostream. Każdą bibliotekę (chyba się nie mylę) pisze się w iostream.
|
|
Patzick |
» 2008-08-19 19:54:26 ok, już rozumiem, dzięki ;] |
|
DejaVu |
» 2008-08-19 20:48:13 |
|
« 1 » |