wojownik266 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
linuks code block brak okienka consoli » 2017-05-07 16:53:40 Miał może ktoś taki problem z code blockiem pod linuksem mint mate że program ładnie się kompilował ale uruchomić się go nie dało bo wyskakiwał taki komunikat: "Process terminated with status -1 (0 minute(s), 3 second(s))". Chodzi o to że jaki program bym nie napisał to ciągle to samo. Brak wyświetlania okienka consoli. Jest jakieś antidotum na to? |
|
jankowalski25 |
» 2017-05-07 16:56:03 Settings -> Environment -> General Settings -> Terminal to launch console programs -> podaj, co tam masz wpisane. |
|
» 2017-05-07 16:59:20 Mam tam pięć pozycji pierwsza: xterm -T $TITLE -e |
|
jankowalski25 |
» 2017-05-07 17:06:58 1. Oprócz wybrania jednej z opcji tam można wpisać coś swojego. 2. Dowiedz się, jaką nazwę ma program uruchamiający konsolę w Twoim systemie. 3. Wpisz w konsoli: nazwa_programu_uruchamiajacego_konsole --help . Sprawdź, jakie tam masz opcje, aby ustawić tytuł (jeśli się da) oraz aby wykonać określone polecenie tuż po uruchomieniu. Przykładowo moje ustawienia wyglądają tak: lxterminal -T $TITLE -e . |
|
» 2017-05-07 17:13:19 Odnośnie punktu 2 to nie bardzo wiem jak to zrobić? Wpisałem w terminal ostatnią linijkę punktu 3 i orzymałem informację że ten program jest nie zainstalowany więc go zainstalowałem... ale to jak na razie nic nie pomogło. |
|
jankowalski25 |
» 2017-05-07 17:19:15 Odnośnie punktu 2 to nie bardzo wiem jak to zrobić? |
Uruchamiasz konsolę i patrzysz w procesy. Zazwyczaj tyle wystarczy. orzymałem informację że ten program jest nie zainstalowany więc go zainstalowałem |
Wybór programu obsługującego konsolę należy do Ciebie. Nie musisz używać dokładnie tego samego, co ja (zwłaszcza, jeśli masz inne środowisko graficzne, wtedy czasami niektóre programy mogą w ogóle nie ruszyć; chyba, że chcesz również pobierać LXDE, aby lxterminal na pewno zadziałał). |
|
» 2017-05-07 17:23:58 Wklejam to co kompilator mówi:
Checking for existence: /home/krzysztof/Dokumenty/CodeBlockProject/main Executing: terminology -M -T '/home/krzysztof/Dokumenty/CodeBlockProject/main' -e /usr/bin/cb_console_runner "/home/krzysztof/Dokumenty/CodeBlockProject/main" (in /home/krzysztof/Dokumenty/CodeBlockProject) Process terminated with status -1 (0 minute(s), 10 second(s))
Czy sb_console_runer to ten program który masz na myśli? |
|
jankowalski25 |
» 2017-05-07 17:31:03 Czy sb_console_runer to ten program który masz na myśli? |
Nie. 1. Uruchamiasz terminal (w systemie, poza Code::Blocks) 2. Szukasz jego nazwy w jakimś "About", "O programie", czy w innym sensownym miejscu. 3. Jeśli tam tego nie ma lub jest coś w stylu "Wiersz polecenia dla środowiska FOO", to otwierasz jakiś "menedżer procesów" (zazwyczaj powinien być w systemie). 4. Ewentualnie możesz użyć polecenia ps z odpowiednimi flagami, zwykle wystarczy samo ps -e , a za pomocą programu grep można przeszukiwać listę procesów, jeśli jest zbyt długa (lub można po prostu zrzucić ją do pliku). |
|
« 1 » 2 |