Rozdział 15- zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2017-05-10 16:49
Dw00L Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 15- zadanie domowe » 2017-05-10 14:21:41 Witam,
Wiem, że temat tego nieszczęsnego zadania by poruszany parę razy ale mam jedno szybkie pytanie. Mianowicie: jak po wykonaniu działania przez kalkulator sprawić, by wrócił do kroku pierwszego czyli "Podaj liczbę" ?? Nie wklejam kodu bo sprawdzałem w innych tematach i cały kod się zgadza ale widzę, że brakuje tego jednego małego elementu. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. |
|
hit |
» 2017-05-10 14:22:37 Skorzystaj z pętli. Albo pokaż ten kod.. |
|
» 2017-05-10 15:00:59 #include <iostream>
using namespace std;
int main()
{ float a, b, typ; int ile; ile = 1; cout << "podaj liczbe a" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> a; if( a == 0 ) { return a; } cout << "wybierz typ operacji:\n[1]dodawanie\n[2]odejmowanie\n[3]mnozenie\n[4]dzielenie\n[5]rezygnacja" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> typ; if( typ > 5 ) do { cout << "podaj prawidlowy typ operacji" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> typ; ile--; } while( typ > 5 ); cout << "Podaj liczbe b" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> b; if( b == 0 ) { return b; } if( typ <= 5 ) { switch( typ ) { case 1: cout << a + b << endl; break; case 2: cout << a - b << endl; break; case 3: cout << a * b << endl; break; case 4: cout << a / b << endl; break; case 5: cout << "rezygnacja" >> endl; break; } else: cout << "wybierz prawidlowy typ dzialania" << endl; break; return 0; }
|
|
croppp |
» 2017-05-10 15:10:30 Co robi ile--; ? Hit powiedział, żeby dodać pętle, wiec dodaj while. |
|
hit |
» 2017-05-10 15:17:25 "Co robi ile--;? "
Zmniejsza wartość zmiennej 'ile' ;)
Jeśli chcesz wrócić do momentu pobierania wartości liczby, to wykorzystaj kolejną pętlę - w końcu tego się uczysz w tej lekcji. Warunkiem zakończenia programu, czyli wyjścia z tej pętli ma być podanie liczby 0.
Edit:
W zasadzie dodatkowa pętla powinna dotyczyć wyłącznie pobierania tej liczby. W przypadku podania 0 nie powinieneś wykonywać żadnych obliczeń (zgodnie z treścią zadania domowego). Chyba, że chcesz zrobić coś innego. |
|
» 2017-05-10 15:38:58 Czyli jakby cały program ma być jedną pętlą, dobrze to rozumiem? |
|
hit |
» 2017-05-10 15:40:41 Jeśli chcesz, tak jak napisałeś w 1. komentarzu, żeby po wykonaniu obliczeń wracał do miejsca pobrania to cały program (zawartość głównej funkcji) może być w dodatkowej pętli. Natomiast wg mnie nie o to chodzi w treści zadania domowego. |
|
» 2017-05-10 15:46:00 Wszystko jasne, dzięki za pomoc :) |
|
« 1 » 2 |