Prostsze rozwiązanie zadania dotyczącego ciągu rekurencyjnego
Ostatnio zmodyfikowano 2017-05-12 14:59
rudykot Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Prostsze rozwiązanie zadania dotyczącego ciągu rekurencyjnego » 2017-05-10 21:34:03 Poszukuję prostszego rozwiązania zadania o treści:Oblicz n-ty wyraz następującego ciągu:a 1 = A  a 2*k = B*a k a 2*k + 1 = a 1 + a 2*kWejścieNa wejściu podane są trzy liczby całkowite A, B i n. Możesz założyć, że wynik zmieści się w zakresie typu int. WyjścieZwróć n-ty element ciągu. PrzykładDla danych wejściowych 2 3 3 poprawną odpowiedzią jest 8 Dla danych wejściowych 5 7 49 poprawną odpowiedzią jest 96045 Moje rozwiązanie:#include <iostream>
  using namespace std;
  int main()
  {     int n, A, B, k;     cin >> A;     cin >> B;     cin >> n;          int tab[ n ];     fill_n( tab, n, 0 );          for( int i = 1; i <= n; i++ )     {         tab[ 1 ] = A;                  if( i % 2 == 0 )                       k = tab[ i / 2 ] * B;                  if( i % 2 > 0 )                       k = tab[ i - 1 ] + A;                  tab[ i ] = k;     }     cout << tab[ n ];     return 0; }
    | 
 | 
pekfos  | 
» 2017-05-10 21:57:55 Twoje rozwiązanie jest błędne, źle używasz i tworzysz tablice. Ten problem nawet nie wymaga tablicy i wystarczy prosta pętla. Prościej i szybciej, bo o złożoności logarytmicznej od n, a nie liniowej.  | 
 | 
» 2017-05-11 20:59:20 Proszę o podpowiedź, ponieważ nie potrafię odnaleźć zależności by wykorzystać ją w pętli. Być może rozwiązanie jest oczywiste jednak nie widzę go zupełnie.  | 
 | 
pekfos  | 
» 2017-05-11 21:09:19 Lepiej to widać po nieco innym zapisaniu ciągu: a1 = A a2k = B * ak a2k+1 = A + B * ak Dziel k całkowicie przez 2 aż do osiągnięcia wartości 1. Jeśli k jest w jakimś momencie nieparzyste, do dodaj do wyniku A*Bx.

| 
 | 
» 2017-05-12 14:59:32 Dziękuję bardzo, rozpisałem 20 kolejnych wyrazów ciągu i każdy z nich sprowadziłem do sumy iloczynów A*(B^x). Faktycznie rozwiązanie było oczywiste, ale go nie widziałem. #include <iostream> #include <math.h>
  using namespace std;
  int main() {     int A, B, n, w = 0, x = 0;     cin >> A;     cin >> B;     cin >> n;          do {         if( n % 2 > 0 )              w = w + A * pow( B, x );                  x = x + 1;         n = n / 2;              } while( n >= 1 );          cout << w;          return 0; }
  Zamykam  | 
 | 
|  « 1 »  |