Jak zsumować "punkty_karne" w programie?
Ostatnio zmodyfikowano 2017-05-23 01:49
Podstawowe Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak zsumować "punkty_karne" w programie? » 2017-05-22 22:07:09 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, Jestem osobą, która stawia pierwsze kroki w programowaniu c++ i z tego powodu mam pytanie. Jak zsumować "punkty_karne" w poniższym programie? Robiłem to w ten sposób,że stworzyłem zmienną np: int licznik i potem wstawiłem do pętli: "licznik += punkty_karne; cout<<licznik;" Po wykonaniu tego, niestety "punkty_karne" nie zsumowały się, a tylko wykonał się jakiś nie zrozumiały dla mnie wynik.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <stdio.h> #include <string.h> #include <stdbool.h> #include <cmath> #include <ctime> #include <iomanip>
using namespace std;
int main() { int wysokosc; int punkty_karne; do{ cout<<"Kapitanie, na jakiej wysokosci lecimy? "; cin>>wysokosc; if(wysokosc < 500) { cout<<"Lecimy za nisko!!!"<<endl; punkty_karne = 100; cout<<"Punktow karnych: "<<punkty_karne<<endl; } else { cout<<"Lecimy na bezpiecznej wysokosci"<<endl; punkty_karne = 0; cout<<"Punktów karnych: "<<punkty_karne<<endl; } } while(wysokosc != 100); if(punkty_karne) { cout<<"Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!!"<<endl; } return 0; }
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
using namespace std;
int main() { int wysokosc; int punkty_karne; int total; do{ cout<<"Kapitanie, na jakiej wysokosci lecimy? "; cin>>wysokosc; if(wysokosc < 500) { cout<<"Lecimy za nisko!!!"<<endl; total = 100; cout<<"Punktow karnych: "<<total<<endl; } else { cout<<"Lecimy na bezpiecznej wysokosci"<<endl; total = 0; cout<<"Punktów karnych: "<<total<<endl; } if(punkty_karne) { cout<<"Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!!"<<endl; punkty_karne = punkty_karne + total; cout<<"Ilosc punktow karnych to "<<punkty_karne<<endl; } } while(wysokosc != 100); return 0; }
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// A to z konsoli:
Kapitanie, na jakiej wysokosci lecimy? 400 Lecimy za nisko!!! Punktow karnych: 100 Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!! Ilosc punktow karnych to -1077321512 Kapitanie, na jakiej wysokosci lecimy? 300 Lecimy za nisko!!! Punktow karnych: 100 Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!! Ilosc punktow karnych to -1077321412 Kapitanie, na jakiej wysokosci lecimy? 100 Lecimy za nisko!!! Punktow karnych: 100 Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!! Ilosc punktow karnych to -1077321312
|
|
matmati |
» 2017-05-22 22:53:38 Ja co prawda też jestem nowy ale uwarzam, że powinieneś to zapisać w ten sposòb Punkty_karne=Punkty _karne + ilość punktów; i wtedy wystarczy zwykłe komenda do wypisania punktów cout<<punkty_karne; w innym przypadku punkty te będą ustawiane a nie dodawane do siebie; |
|
latajacaryba |
» 2017-05-23 01:19:31 Witaj :) if( punkty_karne ) { cout << "Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!!" << endl; punkty_karne = punkty_karne + total; cout << "Ilosc punktow karnych to " << punkty_karne << endl;
Punkty karne zostaly zadeklarowane, lecz nie zdefiniowane. Tzn napisales int punkty_karne; i nie nadales wartosci tej zmiennej. Jesli nie nadasz jej wartosci to sa w niej tzw. Śmieci (pozostalosci w pamieci po tym, co bylo w niej wczesniej). Reasumujac: w swoim programie zamiast pisac int punkty_karne; napisz int punkty_karne = 0; Natomiast twoj if mowi, ze jesli wartosc punkty_karne jest rozna od 0 to... Wątpie, by o to Ci chodzilo zamien to sobie na if( punkty_karne >= 100 ) czy jaka tam wartosc chcesz. I zasadnicze pytanie. Dlaczego w programie są 2 int main()? Ps. Widze po programie, ze czytasz Grębosza. Powinienes miec w skorowidzu odniesienie czym sie rozni deklaracja od definicji. |
|
Podstawowe Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-05-23 01:49:43 Dzięki Ci bardzo "latającaryba".Jest już póżno, więc idę spać. Zajmę się tym póżniej. Pozdrawiam
Poradziłem sobie z pomocą "latającejryby". Wielkie dzięki. Problem zamknięty. Oto kod:
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
using namespace std;
int main() { int wysokosc; int punkty_karne = 0; int total = 0; do{ cout<<"Kapitanie, na jakiej wysokosci lecimy? "; cin>>wysokosc; if(wysokosc < 500) { cout<<"Lecimy za nisko!!!"<<endl; punkty_karne = 100; cout<<"Ilosc punktow karynych to: "<<punkty_karne<<endl; if(punkty_karne >= 10) { cout<<"Wymagasz dodatkowego szkolenia z pilotażu!!!"<<endl; total += punkty_karne; cout<<"Ilosc punktow karnych to "<<total<<endl; } } else { cout<<"Lecimy na bezpiecznej wysokosci"<<endl; punkty_karne = 0; cout<<"Ilosc punktow karnych to: "<<punkty_karne<<endl; } } while(wysokosc != 10); return 0; } |
|
« 1 » |