Petla z char albo string, problem z zadaniem z ksiazki
Ostatnio zmodyfikowano 2017-05-23 10:38
Bercik97 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Petla z char albo string, problem z zadaniem z ksiazki » 2017-05-23 09:37:47 Witam. Mam takie zadanie do zrobienia w którym muszę podać ile książek w każdym miesiącu sprzedałem i na końcu program ma wyświetlić sumę tych sprzedanych książek. Nazwy miesięcy mają być zainicjalizowane w tablicy char* albo tablicy obiektów string. I tu pojawia się kłopot bo nie wiem jak zrobić żeby program wyświetlał mi miesiące po kolei: styczeń, luty, marzec itd. link do zdjęcia = > http://imgur.com/a/iDm4C Mój kod : #include <iostream> #include <cstdlib> using namespace std;
int suma, ksiazki; const char * miesiace[ 12 ] = { "styczen", "luty", "marzec", "kwiecien", "maj", "czerwiec", "lipiec", "sierpien", "wrzesien", "pazdziernik", "listopad", "grudzien" }; const int cena = 69;
int main() { cout << "Ksiazka - C++ dla ociezalych \n"; cout << "Podaj liczbe sprzedazy: \n"; for( int i = 1; i <= 12; i++ ) { cout << i << "." <<* miesiace << " = "; cin >> ksiazki; suma += ksiazki * cena; } cout << suma << endl; system( "PAUSE" ); return 0; }
Proszę o szybką odpowiedź |
|
Anim |
» 2017-05-23 10:21:52 zamiast: cout << * miesiace << endl;
użyj cout << miesiace[ i ] << endl;
Wynika to z faktu, że *miesiace to wskaźnik na poczatek tablicy miesiace, czyli na element miesiace[0] (nazwa tablicy jest wskaźnikiem na pierwszy element tablicy). Ps: Do wstawiania kodu używaj znaczników: [cpp] //Twój kod [/cpp]. |
|
Bercik97 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-05-23 10:38:00 Dzięki ;) |
|
« 1 » |