Odczyt danych z jednego pliku i zapis do drugiego
Ostatnio zmodyfikowano 2017-05-29 20:09
arthur55 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Odczyt danych z jednego pliku i zapis do drugiego » 2017-05-29 12:59:52 Witam, Nie mogę zapisać danych odczytanych z pliku Fm do pliku FN. W pliku FM znajduje kolumna cyfr. ...tu kod ź r ó d ł owy... #include <iostream> #include <conio.h> #include <fstream> #include <string> #include <cstdlib> using namespace std; int linia(0); int *ptr(0); int main() { ifstream plik("E:/Programowanie/FM.txt"); if(plik) { string linia; while(getline(plik, linia)) { cout << linia << endl; } } else { cout << "BŁĄD: nie można otworzyć pliku do odczytu." << endl; } string const nazwaPliku("E:/Programowanie/FN.txt"); ofstream mojStrumien(nazwaPliku.c_str()); ptr = &linia; if(mojStrumien) { mojStrumien << ptr << endl; } else { cout << "BŁĄD: nie można otworzyć pliku." << endl; } return 0; } |
|
1aam2am1 |
» 2017-05-29 13:18:35 1. Nigdzie nie trzymasz tego co wczytałeś. 2. Poco przypisujesz zmienną globalną do int*? 3. Masz globalną zmienną linia i lokalną. Wczyta do lokalnej.
PS. Otwórz dwa pliki na samym początku. Sprawdź czy wszystko gra. W pętli w której teraz wyświetlasz na ekran zapisuj też do pliku2
|
|
» 2017-05-29 13:54:26 Próbowałem uzyskać dostęp do wartości wskazywanej zmiennej. Nie wiem jak to zapisać. |
|
» 2017-05-29 13:59:34 1aam2am1 dziękuję za pomoc. Udało się. |
|
» 2017-05-29 19:07:31 To samo zadanie, ale przy użyciu pętli for. Muszę wskazać miejsce/adres z którego pliku dane będą pobrane i zapisane w drugim pliku.
using namespace std;
int main() { ifstream plik("E:/Programowanie/FM.txt"); string const nazwaPliku("E:/Programowanie/FN.txt"); ofstream mojStrumien(nazwaPliku.c_str());
double a;
for ( a = 1; a < 31; a++) { cout << a << endl; mojStrumien << a << endl; } return 0; }
|
|
Kinexity |
» 2017-05-29 19:17:02 Trochę się może wbiję ale mam prośbę: czy mógłbyś wypunktować co dokładnie ma robić twój program (np. odczyt z pliku 1, zapis do pliku 2 itd.) - bo chętnie pomogę ale taki trochę się tu zrobił bałagan wg mnie. I jak wstawiasz kod to pisząc wiadomość wstawiaj go w [*cpp][*/cpp] (tylko bez tych gwiazdek). |
|
» 2017-05-29 19:25:26 1. Otworzyć i odczytać zawartość pliku FM. 2. Zapisać odczytane dane do pliku FN. 3. Powyższe zadania przy użyciu pętli for. |
|
Kinexity |
» 2017-05-29 19:46:10 #include <iostream> #include <conio.h> #include <fstream> #include <string> #include <cstdlib> using namespace std;
int main() { int liczba_linii; string linia; fstream plik_we( "FM.txt", ios::in ); fstream plik_wy( "FN.txt", ios::out ); if( plik_we.is_open() ) { if( plik_wy.is_open() ) { for( liczba_linii = 1; getline( plik_we, linia ); liczba_linii++ ) { cout << liczba_linii << " : " << linia << endl; plik_wy << linia << endl; } plik_wy.close(); } else { cout << "BLAD: nie mozna otworzyc pliku do zapisu." << endl; } plik_we.close(); } else { cout << "BLAD: nie mozna otworzyc pliku do odczytu." << endl; } system( "pause" ); return 0; }
|
|
« 1 » 2 |