markon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C] Jak wyświetlić wartość 'bool'? » 2010-06-16 20:20:49 witam, moje pytanie jak w C wyświetlić wartość bool, czyli bool sprawdz; // jak wysiwetlic wartosc sprawdz - chcę wypisać i wiedzieć czy true, czy false; printf("%co u mam dac dla typu bool?", sprawdz); P.S Do debuggera nie mam chwilowo dostępu |
|
SeaMonster131 |
» 2010-06-16 20:23:41 A może tak na początek przeczytasz jakiś kurs C dla zaawansowanych np?? :) A co do Twojego problemu, to możesz zrobić to tak: bool costam; if( costam = true ) { cout << "True"; } else { cout << "False"; } Tylko przekształcić to na język C :D Jeśli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi ;) |
|
madmike44 |
» 2010-06-16 20:32:25 Czyli możesz to zrobić w taki sposób: printf( "Wartosc to: %s",( sprawdz ) ? "true" : "false" );
:) |
|
» 2010-06-16 20:32:47 powiedziałem wyraźnie że chodzi o to, żeby ktoś pomgół mi wyświetlić wartość za pomocą funkcji printf bo dla przykladowo dla int printf("%d"...) a dla bool co tu mam dac printf("%?",...) |
|
madmike44 |
» 2010-06-16 20:44:08 Napisałem więc, jak użyć funkcji printf() w tym przypadku. W C nie ma specjalnego znacznika dla typu bool. A nie ma, ponieważ ten typ jest dostępny w C od wersji (specyfikacji) C99, no i trzeba dołączyć do kodu plik nagłówkowy stdbool.h, żeby tworzyć zmienne typu bool. |
|
» 2010-06-16 20:47:40 ok, to bylo nie nie odpowiedz na Twoj post, tylko na wczsniejszy poza tym nie mozna czasem użyć "%B"?
|
|
michalp |
» 2010-06-16 20:52:16 A może w końcu zajrzysz do dokumentacji?
@do tego kto mi to zedytował: Czy użycie trzech gwiazdek '*' to coś złego? #by malan Nie, ale uznałem, że to co napisałeś było niegrzeczne. Wiem, że czasami można nerwowo nie wyrobić, ale można obejść się bez takich zwrotów, prawda? :) |
|
lemis.aryl |
» 2010-06-16 23:04:25 Znaczniki funkcji prinf(): %d liczba całkowita %f liczba zmiennoprzecinkowa pojedynczej precyzji %hd krótka liczba całkowita %ld długa liczba całkowita %hu krótka liczba całkowita bez znaku %u liczba całkowita bez znaku %lu długa liczba całkowita bez znaku %lf liczba zmiennoprzecinkowa podwójnej precyzji %Lf liczba zmiennoprzecinkowa zwiększonej precyzji (nie zawsze dostępna) %c znak %s ciąg znaków |
|
« 1 » |