Oczekiwanie na wciśnięcie klawisza przez użytkownika
Ostatnio zmodyfikowano 2010-06-16 21:44
Tmk93 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Oczekiwanie na wciśnięcie klawisza przez użytkownika » 2010-06-16 21:32:14 Witam. Napisałem taki "kalkulator" I chodzi mi o to aby przy wybieraniu znaku po wpisaniu 1,2,3 lub 4 nie trzeba było naciskać enter tylko aby program automatycznie przechodził dalej. Podobno używa się do tego funkcji getchar(). Mam nadzieję, że napisałem to zrozumiale.. #include <conio.h> #include <iostream>
using namespace std;
int main() { float liczba1; float liczba2; int znak; cout << "^.^.^.^KALKULATOR 2010^.^.^.^" << endl; cout << "" << endl; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> liczba1; cout << "Wybierz znak(1=*,2=+,3=-,4=/: "; cin >> znak; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> liczba2; switch( znak ) { case 1: cout << "Wynik mnozenia: " << liczba1 * liczba2 << endl; break; case 2: cout << "Wynik dodawania: " << liczba1 + liczba2 << endl; break; case 3: cout << "Wynik odejmowania: " << liczba1 - liczba2 << endl; break; case 4: cout << "Wynik dzielenia: " << liczba1 / liczba2 << endl; break; } getch(); return 0; } |
|
ison |
» 2010-06-16 21:41:15 o coś takiego ci chodziło? najlepiej jeśli znak będzie zmienną typu char i będziesz porównywał znaki a nie poszczególne kody znaków #include <conio.h> #include <iostream>
using namespace std;
int main() { float liczba1; float liczba2; char znak; cout << "^.^.^.^KALKULATOR 2010^.^.^.^" << endl; cout << "" << endl; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> liczba1; cout << "Wybierz znak(1=*,2=+,3=-,4=/): "; znak = _getch(); cout << znak << endl; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> liczba2; switch( znak ) { case '1': cout << "Wynik mnozenia: " << liczba1 * liczba2 << endl; break; case '2': cout << "Wynik dodawania: " << liczba1 + liczba2 << endl; break; case '3': cout << "Wynik odejmowania: " << liczba1 - liczba2 << endl; break; case '4': cout << "Wynik dzielenia: " << liczba1 / liczba2 << endl; break; } getch(); return 0; }
|
|
Tmk93 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-06-16 21:44:48 Tak ! Wielkie dzięki ison. |
|
« 1 » |