Kompilacja
Ostatnio zmodyfikowano 2017-06-07 10:05
haker13579 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kompilacja » 2017-06-06 14:44:01 Czy gdy kompilator (pod tą nazwą będę się odnosił do preprocesora, linkera etc) buduje np.: plik wykonywalny lub bibliotekę to dołącza jakieś biblioteki z kodem definiujące "zasadę działania" tego pliku [wykonywalnego] lub biblioteki, czy tą robotę odwala już compiler? No i też o co biega z zasobami? Czy to również robi compiler "doklejając ten zasób do pliku czy jest jest jeszcze jakaś inna zasada powstawania tego (np.: dodawana jakaś biblioteka która definiuje te wszystkie polecenia etc.). |
|
» 2017-06-06 14:58:41 Albo podczas tworzenia kodu na dany system są dodawane #includ-y które się odwołują do kodu w systemie. Słyszałem też że pliki wykonywalne to rodzaj biblioteki z której startuje program i ta biblioteka jest uruchamiana przez system. |
|
» 2017-06-07 09:31:13 ( ͡° ʖ̯ ͡°) |
|
Rashmistrz |
» 2017-06-07 09:53:37 |
|
Rashmistrz |
» 2017-06-07 10:05:06 Słyszałem też że pliki wykonywalne to rodzaj biblioteki z której startuje program i ta biblioteka jest uruchamiana przez system. |
Dokładnie jak mówisz. W tym przypadku jest eksportowany punkt wejścia do prologu funkcji main (dzisiejszymi czasy nigdy bezpośrednio do funkcji main). Tylko nie wiem nic o eksportowaniu z takiego pliku. dołącza jakieś biblioteki z kodem definiujące "zasadę działania" tego pliku lub biblioteki |
Co przez to rozumiesz? Dla mnie to co robi kompilator generując instrukcje maszynowe. Chyba, że masz na myśli dane do debugu, które pomagają odnaleźć zmienne i miejsce wykonania w kodzie źródłowym. (np. tak jak to zawsze robi Visual C++) |
|
« 1 » |