1551 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-06-07 18:56:14 Wiem jak to policzyć "na kartce". Nie wiem jednak w jaki sposób to zaimplementować. |
|
» 2017-06-07 21:38:19 Mam aktualnie coś takiego : #include<cstdlib> #include<string> #include<iostream> #include<fstream>
using namespace std; int read( string inputname, ifstream & fileread, ofstream & filewrite );
void dec_to_bin( int liczba, ofstream & filewrite ) { int i = 0, tab[ 31 ]; while( liczba ) { tab[ i++ ] = liczba % 2; liczba /= 2; } for( int j = i - 1; j >= 0; j-- ) { filewrite << tab[ j ]; } }
void dec_to_binarray( int liczba, int array[] ) { int i = 0, tab[ 31 ]; while( liczba ) { tab[ i++ ] = liczba % 2; liczba /= 2; } for( int j = i - 1; j >= 0; j-- ) { array[ j ] = tab[ j ]; } }
int read( string inputname, ifstream & fileread, ofstream & filewrite ) { string newname; bool result; unsigned char byte_8b; fileread.open( inputname.c_str(), ios::binary ); result = fileread.is_open(); if( !result ) { cout << "Blad otwierania pliku odczytywanego w trybie binarnym!" << endl; return - 1; } newname = inputname.substr( 0, inputname.find_last_of( "." ) ) + "_tryb_binarny.txt"; filewrite.open( newname.c_str(), ios::binary ); result = filewrite.is_open(); if( !result ) { cout << "Blad otwierania pliku do zapisu w trybie binarnym!" << endl; return - 2; } while( true ) { byte_8b = fileread.get(); result = fileread.good(); if( !result ) break; dec_to_bin( byte_8b, filewrite ); filewrite << " "; cout << " "; } cout << endl; fileread.close(); filewrite.close(); return 0; }
int main( int argc, char * argv[] ) { string inputname; ifstream fileread; ofstream filewrite; int array[ 32 ] = { 0 }; int arrayreversed[ 31 ] = { 0 }; if( argc < 2 ) { cout << "Nie podano nazwy pliku jako parametru wejsciowego!" << endl; return - 1; } inputname = argv[ 1 ]; cout << "\n Podana nazwa pliku: " << inputname << endl; read( inputname, fileread, filewrite ); cout << "\n Wielomian generujacy ma postac : 0x04C11DB7"; int generator = strtol( "04C11DB7", 0, 16 ); cout << "\n Decymalna postac wielomianu generujacego : " << generator; dec_to_binarray( generator, array ); for( int i = 0; i < 32; i++ ) { arrayreversed[ 31 - i ] = array[ i ]; } cout << "\n\n Binarna postac wielomianu generujacego : \n "; for( int i = 0; i < 32; i++ ) { cout << arrayreversed[ i ] << " "; } cout << endl << endl; system( "Pause" ); return 0; }
Wczytuję dane z pliku tekstowego i konwertuję je na postać binarną. W jaki sposób wczytać teraz każde 8 bitów znaku do jednej tablicy, aby móc wykonać dzielenie przez wielomian generujący ? Wczytując plik z tekstem : Witaj5 otrzymam w nowym pliku : 1010111 1101001 1110100 1100001 1101010 110101. W jaki sposób mogę z nowego pliku wczytać wszystkie znaki do nowej tablicy, którą później będę dzielił przez wielomian generujący? Oraz czy ktoś mógłby mi poprawić kod, aby do pliku zapisywał ciągi 8-bitowe ? Bo aktualnie pomija zera na początku. |
|
pekfos |
» 2017-06-07 23:08:05 Aktualnie to to jest niezgodne z treścią zadania. Skoro masz używać operacji bitowych, program ma nie rozdzielać bajtów na niezależne bity. Bity, siłą rzeczy, są w bajcie i to ma wystarczyć. |
|
» 2017-06-07 23:24:28 Czyli jeżeli mam tekst "Witaj" to powinien wykonywać operacje na każdym bajcie tak ? Czyli działać na W,i,t,a,j oddzielnie a nie na ich binarnych odpowiednikach ? |
|
» 2017-06-08 00:06:38 Znalazłem coś takiego :
#include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <conio.h> #include <string.h>
#define P 0x04c11db7
unsigned long tablica[ 256 ];
unsigned long Zamien_bity( unsigned long liczba, char l_bitow ) { unsigned long wynik = 0; for( int i = 1; i <( l_bitow + 1 ); i++ ) { if( liczba & 1 ) wynik |= 1 <<( l_bitow - i ); liczba >>= 1; } return wynik; }
void Inicjuj_tablice( void ) { for( int ASCII = 0; ASCII < 256; ASCII++ ) { tablica[ ASCII ] = Zamien_bity( ASCII, 8 ) << 24; for( int j = 0; j < 8; j++ ) { if(( tablica[ ASCII ] &( 1 << 31 ) ) != 0 ) tablica[ ASCII ] =( tablica[ ASCII ] << 1 ) ^ P; else tablica[ ASCII ] =( tablica[ ASCII ] << 1 ); } tablica[ ASCII ] = Zamien_bity( tablica[ ASCII ], 32 ); } return; }
void Oblicz_CRC( char * txt ) { unsigned long crc32 = 0xffffffff; int wynik; char kod[ 20 ]; int dlugosc; unsigned char * tekst; tekst =( unsigned char * ) txt; dlugosc = strlen( tekst ); while( dlugosc-- ) crc32 =( crc32 >> 8 ) ^ tablica[( crc32 & 255 ) ^* tekst++ ]; wynik = crc32 ^ 0xffffffff; itoa( wynik, kod, 16 ); printf( "Tekst wejsciowy: %s\n", txt ); printf( "Suma CRC32: %s\n", kod ); printf( "Dowolny klawisz..." ); }
int main() { Inicjuj_tablice(); Oblicz_CRC( "algorytmy i struktury danych" ); getch(); return 0; }
Powiedziałby mi ktoś dlaczego nie działa ten kod ? Konkretne błędy : " In function `void Oblicz_CRC(char*)': 61 invalid conversion from `unsigned char*' to `const char*' 61 initializing argument 1 of `size_t strlen(const char*)' " |
|
» 2017-06-08 00:34:48 Potrzebuję jedynie pomocy w jaki sposób zamienić tę funkcję : void Oblicz_CRC( char * txt ) { unsigned long crc32 = 0xffffffff; int wynik; char kod[ 20 ]; int dlugosc; char * tekst; tekst =( char * ) txt; dlugosc = strlen( txt ); while( dlugosc-- ) crc32 =( crc32 >> 8 ) ^ tablica[( crc32 & 255 ) ^* tekst++ ]; wynik = crc32 ^ 0xffffffff; itoa( wynik, kod, 16 ); printf( "Tekst wejsciowy: %s\n", txt ); printf( "Suma CRC32: %s\n", kod ); printf( "Dowolny klawisz..." ); } na funkcję działającą na stringach, udało mi się zrobić coś takiego : void CRC( string txt ) { unsigned long crc32 = 0xffffffff; int result; char code[ 20 ]; int length; string text; text = txt; length = txt.length(); while( length-- ) crc32 =( crc32 >> 8 ) ^ arr[( crc32 & 255 ) ^ text++ ]; result = crc32 ^ 0xffffffff; itoa( result, code, 16 ); cout << "Tekst wejsciowy: " << txt << endl; cout << "Suma CRC32: " << code << endl; cout << "Dowolny klawisz..."; } Ale wyrzuca mi błąd w : 112 no `operator++(int)' declared for postfix `++', trying prefix operator instead 112 no match for 'operator++' in '++text' Chodzi o linijkę zaznaczoną strzałką w kodzie. |
|
pekfos |
» 2017-06-08 01:28:53 Jeśli nie masz nic przeciwko kopiowaniu kodu z dwóch źródeł naraz, to rozwiązanie już padło w tym temacie. |
|
» 2017-06-08 01:32:11 Chodzi o rzutowanie? |
|
1 « 2 » 3 4 |