[c++]Pliki nagłówkowe :D
Ostatnio zmodyfikowano 2017-06-21 11:18
thief01 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c++]Pliki nagłówkowe :D » 2017-06-21 00:12:45 Witam, przy próbie skompilowaniu plików nagłówkowych wywala mi taki błąd, kiedyś deklarowałem zmienne w plikach.hpp i działało, teraz na pewno też zadziała lecz postanowiłem w końcu ogarnąć pliki nagłówkowe do przynajmniej wyższej znajomości żeby moje programy w 2D wykorzystywały dodatkowe pliki, np. zatrzymywanie się na ścianie, zbieranie czegoś renderacja menu itp. itd. Ale coś mi utrudnia :D i nie wiem za nic co :D oto błąd programu. ||=== Build file: "no target" in "no project" (compiler: unknown) ===| undefined reference to `funkcja()'| ||error: ld returned 1 exit status| Przykładowy program który próbowałem skompilować by zobaczyć czy będę w stanie to zrobić jest z tej strony. http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Dzielenie-kodu-na-kilka-plikow-zrodlowych/310 np. 1 przykład //Plik: main.cpp #include <iostream> #include <conio.h> #include "nazwaPliku.hpp" using namespace std; int main() { cout << "Wynik dodawania to: " << dodajLiczby( 10, 15 ) << endl; getch(); return( 0 ); }
//Plik: nazwaPliku.hpp #ifndef nazwaPliku_hpp #define nazwaPliku_hpp
int dodajLiczby( int a, int b );
#endif
//Plik: nazwaPliku.cpp #include "nazwaPliku.hpp"
int dodajLiczby( int a, int b ) { return( a + b ); } Chciałem szybciej coś robić i mi tu nie wychodzi :D Ps: Drugi przykład też próbowałem. Ps2: Tak podzieliłem to na kilka plików odpowiednich, zakładam że ktoś by mógł zadać to pytanie dla zabawy. Ps3: Zmieniałem na domyślny kompilator też nie działa. |
|
Saran |
» 2017-06-21 00:21:07 Może nie stworzyłeś projektu, lub nie dołączyłeś do niego plików? |
|
thief01 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-06-21 01:18:43 Dziękuję kolego, nie stworzyłem projektu myślałem iż pliki wpisuje jako "#include" to wystarczy widać nie, potrzeba to jako projekt, takie proste a zarazem trudne, nie wpadłbym na to nigdy. Jeszcze raz dzięki, temat do zamknięcia. |
|
Saran |
» 2017-06-21 11:18:08 IDE musi wiedzieć jakie pliki dołączyć. Jeśli kompilowałbyś kiedyś za pomocą komendy, to jest podobnie, musisz napisać "g++ main.cpp inne_pliki.cpp -o main". |
|
« 1 » |