Tworzenie klas
Ostatnio zmodyfikowano 2017-07-04 23:20
Masterpc16 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tworzenie klas » 2017-07-04 22:12:27 Witam zaczynam sobie przypominać to co kiedyś się uczyłem z c++, w między czasie nauczyłem się javy.
Uczę się z tutejszego kursu i gdy chcę utworzyć nową klasę w clion to tworzy mi się plik .cpp oraz .hpp z tego co rozumiem .hpp jest interfejsem przy dzieleniu kodu na kawałki. Czy przy tworzeniu nowej klasy też nam on jest potrzebny w roli interfejsu? Wydaje mi się że nie bo jakbyśmy mieli w klasie metodę dodajDwa to klasa byłaby pusta bo ciało metody piszemy poza klasą. |
|
Kinexity |
» 2017-07-04 22:51:14 Jeżeli dobrze zrozumiałem sens pytania, to z tego co mi wiadomo, jeżeli klasa ma być w wydzielonym pliku to pliku nagłówkowy (.hpp) zawsze musi być. Nie rozumiem, co rozumiesz przez to, że mając pojedynczą metodę nagłówek byłby pusty.
|
|
» 2017-07-04 23:00:41 Chciałbym utworzyć klasę w nowym pliku np miała by to być klasa math i na razie miałaby jedną metodę add (dla ułatwienia :)) mógłbyś mi podpowiedzieć co miało by być w pliku hpp? plik cpp utworzyłbym tak class math { add( int a, int b ); } math::add( int a, int b ) { int sum = a + b; cout << "Wynik dodawania to " << sum << endl; }
|
|
Kinexity |
» 2017-07-04 23:06:14 Do pliku hpp leci: class math { add( int a, int b ); };
|
|
» 2017-07-04 23:11:10 jedyna różnica między dzieleniem pliku na kawałki a tworzeniem klasy to to że z klasy mogę utworzyć obiekt? a jak wtedy wygląda cpp tej klasy tak samo? nie chodzi mi oczywiście o include ;P |
|
Kinexity |
» 2017-07-04 23:17:21 Ale to jest cały czas jedna klasa i tyle - żadne właściwości się nie zmieniają. Różnica jest tylko w liczbie plików. To jest tylko i wyłącznie kwestia wygody, że sobie podzielisz. |
|
» 2017-07-04 23:20:26 Wielkie dzięki za pomoc :) |
|
« 1 » |