[C] Wpisanie danych z pliku tekstowego do struktury
Ostatnio zmodyfikowano 2017-07-08 16:14
nightrrayy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C] Wpisanie danych z pliku tekstowego do struktury » 2017-07-08 16:14:32 Witam, Mam problem z wpisaniem danych z pliku tekstowego do struktury. Nazwa pliku to wyluskanie-adresu.txt Plik tekstowy u mnie jest taki : Cell 01 - Address: Channel: Frequency: (Channel) Quality = Signal level = ESSID: Extra: Last beacon: Oczywiście jest to zapełnione odpowiednimi wartościami. Chodzi tylko o zamysł. I takich połączeń może być sporo w zależności od tego w jakim momencie uruchomię swoją aplikację. Kod jaki do tej pory wymyśliłem jest taki : #include <stdio.h>
int countlines( char * filename );
int main() { int i = 0; int b = countlines( "wyluskanie-adresu.txt" ); struct polaczenie { int cell; char mac[ 15 ]; int channel; double frequency; int quality; char essid; double last_beacon; } wifi[( b - 1 ) / 6 ]; FILE * emp_file; emp_file = fopen( "wyluskanie-adresu.txt", "r" ); do { int n = fscanf( emp_file, "%d %s %d %d %d %s %f", & wifi[ i ].cell, wifi[ i ].mac, & wifi[ i ].channel, & wifi[ i ].frequency, & wifi[ i ].quality, & wifi[ i ].essid, & wifi[ i ].last_beacon ); i++; } while( feof( emp_file ) == 0 ); for( int k = 0; k < i; k++ ) { printf( "%d,%s\n", wifi[ k ].cell, wifi[ k ].mac ); } fclose( emp_file ); return 0; }
int countlines( char * filename ) { FILE * fp = fopen( filename, "r" ); int ch = 0; int lines = 0; if( fp == NULL ) { return 0; } while( !feof( fp ) ) { ch = fgetc( fp ); if( ch == '\n' ) { lines++; } } fclose( fp ); return lines; }
Niestety nie działa on tak jak powinien. Zapętla się a chciałbym żeby te dane były wpisane do stuktur i tam przechowywane. |
|
« 1 » |