[c++] Etykieta - punkt odniesienia
Ostatnio zmodyfikowano 2017-07-20 22:24
tomecki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c++] Etykieta - punkt odniesienia » 2017-07-20 18:18:15 Witam, Mam taki kod: cin >> option; optionInt = atof( option.c_str() ); if( optionInt != 1 && optionInt != 2 && optionInt != 3 && optionInt != 4 && optionInt != 5 && optionInt != 6 && optionInt != 7 ) { cout << endl << "Unavailable option!" << endl; } else { if( optionInt == 1 ) { cout << "Can not edit" << endl; } if( optionInt == 2 ) { cout << "Can not edit" << endl; } if( optionInt == 3 ) { cout << "Type date of birth" << endl; } if( optionInt == 4 ) { cout << "Type email" << endl; } if( optionInt == 5 ) { cout << "Type phone" << endl; } if( optionInt == 6 ) { cout << "Type address" << endl; } if( optionInt == 7 ) { } }
Moje pytanie brzmi następująco. Jeśli wybiorę np. 1 wyświetla się, że nie można edytować, ale ja chce, aby dało mi jeszcze raz możliwość wyboru (tak w pętli trochę). Jak to zrobić? W batcie są etykiety stąd tytuł. Proszę o nakierowanie, wskazanie funkcji czy czegoś. Będę wdzięczny za pomoc. Proszę i pozdrawiam. |
|
Kinexity |
» 2017-07-20 18:30:51 Zamiast if'ów używaj switch: string option; do { cin >> option; switch( stoi( option ) ) { default: cout << endl << "Unavailable option!" << endl; break; case 0: break; case 1: cout << "Can not edit" << endl; break; case 2: cout << "Can not edit" << endl; break; case 3: cout << "Type date of birth" << endl; break; case 4: cout << "Type email" << endl; break; case 5: cout << "Type phone" << endl; break; case 6: cout << "Type address" << endl; break; } } while( stoi( option ) != 0 ); |
|
» 2017-07-20 19:06:50 O dzięki wielki! Zapomniałem o switch, ale jak wybieram pierwszy raz opcje to nie wyświetla się napis przypisany do opcji :/ Da się to jakoś naprawić? |
|
Kinexity |
» 2017-07-20 20:47:58 W VS2017 działa prawidłowo, więc nie rozumiem problemu. W czym kompilujesz? |
|
» 2017-07-20 21:24:53 |
|
Kinexity |
» 2017-07-20 21:59:37 Modyfikowałeś coś w tym fragmencie? |
|
Rozwiązane » 2017-07-20 22:24:43 Dzięki @Kinexity! Zapomniałem usunąć jednego cin ze starego fragmentu... (bez słów) Dziękuję serdecznie za pomoc. Temat rozwiązany!
Wskazówka: Przejrzyjcie swój kod zawsze po 5 razy :) |
|
« 1 » |