Problem z programem Code::Blocks
Ostatnio zmodyfikowano 2017-09-03 14:04
wilczycam |
» 2017-09-02 23:07:32 wchodzę tu: https://sourceforge.net/projects/codeblocks/files/Binaries/16.01/Windows/codeblocks-16.01mingw-setup.exe/download
sciagam codeblocks-16.01mingw-setup.exe
klikam dwa razy, żeby uruchomić ww plik
wpisuję hasło admina
i pokazuje mi się komunikat:
"System Windows nie może odnaleźć pliku (i tu ścieżka ......codeblocks-16.01mingw-setup.exe) upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie"
ściągałam ten plik chyba ze 4 razy i ciągle to samo. Podejrzewam więc, że obecność już zainstalowanej wersji CB tu przeszkadza. No bo cóż innego?
Kiedy otwieram tego CB, którego zainstalowałam na samym początku (i którego nie mogę odinstalować bo funkcja "odinstaluj" nie działa) wyskakuje mi coś takiego:
Info: Multiple information windows with the same message have been supresed. i Enviroment error: Can't find compiler executable in your configured search path's for GNU GCC Compiler
ściągnęłam więc samo GNU GCC (mingw-w64-install.exe) ale przy próbie uruchomienia nic się nie dzieje. Myślę, że trzeba ten plik gdzieś "wsadzić" w codeblocka. Ale jak i gdzie?
I w tym właśnie mam problem mateczek. Czarna, qrna, rozpacz! |
|
mateczek |
» 2017-09-03 07:35:32 "System Windows nie może odnaleźć pliku (i tu ścieżka ......codeblocks-16.01mingw-setup.exe) upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie" |
No to masz coś z systemem namieszane. A zaloguj się najpierw na admina i z tego konta zainstaluj program. Albo pobierz wersję codeblocks-16.01mingw-nosetup.zip tą wersję pewnikiem wystarczy tylko rozpakować |
|
wilczycam |
» 2017-09-03 10:24:24 no właśnie! I tu dochodzimy do najciekawszej części tej zagadki! Do panelu sterowania skierowałam moje pierwsze kroki, kiedy program testowy CB się nie uruchomił! I co? I go tam nie ma! Buuuuu.....
Poszukując rozwiązań dotarłam do pliku Komputer -> Dysk lokalny (C) -> Pliki programów (x86) -> Code Bloks -> uninstall.exe Kliknęłam. Hasło admina - wpisałam. A on mi na to:
"System Windows nie może odnaleźć pliku: "C:\Program files(x86) -> Code bloks -> uninstall.exe". Upewnij się, że wpisana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie."
No i pewnie, że w C\Program files nie ma plików Code Bloks bo idąc za radą z netu skasowałam stamtąd cały folder Code Bloks. ALE! idąc ścieżką Komputer -> Dysk lokalny (C) -> Pliki programów (x86) -> Code Bloks -> uninstall.exe plik jest!
I tak się narobiło. |
|
wilczycam |
» 2017-09-03 10:33:14 Mateczek
"zaloguj się najpierw na admina i z tego konta zainstaluj program."
Wszystko robię na adminie.
"Albo pobierz wersję codeblocks-16.01mingw-nosetup.zip tą wersję pewnikiem wystarczy tylko rozpakować"
idę próbować. Dam znać. |
|
karambaHZP |
» 2017-09-03 10:42:57 W sytuacji gdy usunie się jakiś folder w instalacji programu należy ponownie spróbować zainstalować dokładnie tą samą wersję programu, lub spróbować naprawić tą wersję i odinstalować po udanej próbie. Poszukaj też jakiegoś programu do usuwania pozostałości z systemu. |
|
Gravity |
» 2017-09-03 12:15:39 Jeśli wyskakuje Ci coś takiego , że system nie może odnaleźć danej ścieżki to spróbuj wyłączyć na jakiś czas antywirusa i pobrać jeszcze raz , a potem włączyć instalkę.Możliwe , że Ci usuwa plik bo wykrywa go jako wirusa. |
|
wilczycam |
» 2017-09-03 14:04:49 mateczek: "No to masz coś z systemem namieszane."
Okazało się, że mam. Okazało się, że konto, na którym pracuję nie ma statusu admina a admin ma problem z logowaniem usługi profilu użytkownika.
Dziękuję za wszystkie informacje:) |
|
1 « 2 » |