różnica - ++C & C++
Ostatnio zmodyfikowano 2017-08-16 13:11
wiola27 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
różnica - ++C & C++ » 2017-08-16 10:38:40 Cześć,
Czy możecie mi napisać jaka jest różnica między ++C i C++. Z tego co wiem "++ bez spacji przed daną literą/literami) określa zmienną pod którą jest ukryty poziom np. C. Jaki jest jej poziom przy takim zapisie ++C?
W. |
|
Kinexity |
» 2017-08-16 11:19:41 "określa zmienną, pod którą jest ukryty poziom" - nie rozumiem, co miałoby to znaczyć.
Generalnie, jeżeli dobrze rozumiem, w temacie chodzi o różnicę pomiędzy postinkrementacją i preinkrementacją. Ujmę to tak - w przypadku preinkrementacji (++zmienna) najpierw następuje inkrementacja, a potem zostaje zwrócona wartość, natomiast w przypadku postinkrementacji (zmienna++) najpierw zwracasz wartość, a dopiero potem inkrementujesz. |
|
wiola27 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
++C » 2017-08-16 11:40:30 "określa zmienną pod którą jest ukryty poziom np. L, gdzie L oznacza lajkowanie lub lubienie czegoś. Przykładowo zapis ++L oznacza zmienną pod którą kryje się mój poziom lubienia/lajkowania czegoś.
I teraz pytanie jaki poziom wyraża ++L.
|
|
mateczek |
» 2017-08-16 13:11:29 określa zmienną pod którą jest ukryty poziom | L++ lajkuj i wejdź poziom wyżej ++L wejdź poziom wyżej i lajkuj Używasz zamiennie w zależności od tego na którym poziomie znajduje się komputer do lajkowania :P. W obu przypadkach będziesz poziom wyżej ale tylko w jednym zalajkujesz :P A tak na poważnie mały programik testowy #include <iostream>
using namespace std; int main() { int l = 4, k = 4; cout << "l= " << l++<< " k= " <<++k << endl; cout << "l= " << l << endl; }
|
|
« 1 » |