[C][Mysql] undefined reference to mysql_init@4
Ostatnio zmodyfikowano 2017-08-20 18:04
gramik Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C][Mysql] undefined reference to mysql_init@4 » 2017-08-20 15:13:17 Pracuję na Windows XP SP3 i edytorze CodeBlocks 16.01 Ściągnąłem Connector C mysql-connector-c-6.1.11-win32.rar I rozpakowałem Wykonałem czynności Project > Build options > Search Directories > Compiler dodałem ścieżkę do folderu include potem Project > Build options > Search Directories > Linker dodałem ścieżkę do folderu lib Następnie Project > Build options > Linker Settings dodałem ścieżkę do pliku libmysql.lib Chcąc skompilować kod #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <mysql.h> int main() { MYSQL * con; con = mysql_init( NULL ); printf( "Hello world!\n" ); return 0; }
Zwraca mi błąd ||=== Build: Debug in mysqlc (compiler: GNU GCC Compiler) ===| obj\Debug\main.o(.text+0x32)||In function `main':| undefined reference to `mysql_init@4' ||=== Build failed: 1 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===|
W innym poście znalazłem i była mowa o tajemniczym dla mnie pliku *.a może w tym jest haczyk a ja go nie mogę znaleźć? |
|
pekfos |
» 2017-08-20 16:34:19 Na stronie mysql nie ma builda dla GCC i Windows. Skompiluj bibliotekę ze źródeł. |
|
mateczek |
» 2017-08-20 18:04:24 @pekfos Mi działa ten konektor w połączeniu z qt i mnigw. (linkuje dynamicznie) moim zdaniem brak opcji -llibmysql w ustawieniach linkera !!! taki mam wpis w Ot-creator LIBS += -L$$PWD/mysql-connector-c-6.1.11-win32/lib/ -llibmysql
I mi się ten przykładowy kod skompilował. Ide - QtCreator zestaw kompilatorów mingw g++ 32bity; linkowanie dynamiczne; C_conector pobrany ze strony https://dev.mysql.com/downloads/file/?id=472434; tryb release; |
|
« 1 » |