Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

C++ w firmie, kilka pytań

Ostatnio zmodyfikowano 2017-09-05 08:35
Autor Wiadomość
wwwaskiii
Temat założony przez niniejszego użytkownika
C++ w firmie, kilka pytań
» 2017-08-31 18:01:38
Mam pytanko do ludzi którzy pracują jako programiści c++.

Mam szansę po znajomości dostać się do niemiec do firmy programistycznej. Na chwilę obecną wiem tylko, że programują przeważnie w c++ i java.
Piszą programy dla portów morskich itp.

Na studiach uczyłem się c++ i teraz także doszkalam się. Przerabiam książkę "Język C++ Szkoła Programowania Wydanie VI, Stephen Prata".

Opanowałem pętle, funkcje, klasy, wskaźniki, oczywiście w stopniu podstawowym bez jakiś wymysłów.

Moje pytanie do was, czy doradzi mi ktoś z Was na co przyłożyć największy nacisk podczas nauki tego języka, jakie działy są niezbędne.
Z wymienionych przeze mnie rzeczy nad którymi popracować jeszcze więcej.
Czy w takich firmach programy są pisane raczej jeszcze konsolowo czy to już zabytek i wszystko robi się w visualu?

Proszę o pomoc bo chce podciągnąć swoje umiejętności i próbować swoich sił.
P-164467
DejaVu
» 2017-08-31 18:32:33
:) Nie wiem jak wyglądał proces rekrutacji, skoro masz możliwość dostać się na stanowisko związane z programowaniem ucząc się dopiero z książki. Życzę powodzenia. Książkę to trzeba mieć całą w małym palcu do programowania obiektowego włącznie z nim. Do tego trzeba jeszcze umieć samodzielnie rozwiązywać zadania (czyli samodzielnie pisać kod) - czytaj: jeżeli w domu nie klepałeś jakichś gier czy programów to raczej marne masz szanse, aby utrzymać się w jakiejkolwiek firmie jako programista.
P-164469
pekfos
» 2017-08-31 18:52:08
Absolutne minimum wiedzy to wszystko to, czego już używają w kodzie. To niemożliwe, że do roboty dostaniesz coś zupełnie nowego, jeszcze nieistniejącego i niezależnego od produktów firmy. W praktyce możesz liczyć na jakieś prace utrzymaniowe i nic ci po umiejętności pisania kodu, jeśli nie będziesz wiedział nawet, gdzie ten kod powinieneś wpisać, albo czy kod który chcesz dodać ma jakiś sens w kontekście.

Nie wiem jak wyglądał proces rekrutacji
po znajomości dostać się
:>
P-164471
DejaVu
» 2017-08-31 19:14:13
Przykład: https://github.com/SFML/SFML​/issues/1251

Weź sobie ten lub inny błąd biblioteki SFML. Pobierz kod, skompiluj go ze źródeł, zorientuj się gdzie trzeba szukać błędu i zaproponuj fix.

Biblioteka SFML to bardzo malutki projekcik w stosunku do komercyjnych produkcji.
P-164474
mateczek
» 2017-08-31 19:29:36
nie ma się co oszukiwać, z podstawową znajomością c++ nie znajdziesz pracy jako programista c++ . Ale jakąś pracę może znajdziesz. W przemyśle nie zawsze potrzebne są duże projekty są testerzy softu, przedstawiciele handlowi, prace unieruchomienie, serwisowe. Można programować PLC (sterowniki przemysłowe)lub pisać wizualizacje do tychże sterowników itp itd.
P-164476
latajacaryba
» 2017-08-31 20:40:19
Nie matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera...
P-164480
mateczek
» 2017-08-31 21:58:03
Czy w takich firmach programy są pisane raczej jeszcze konsolowo czy to już zabytek i wszystko robi się w visualu?
Jeśli masz pisać programy pomocne w przemyśle dla operatorów, to albo piszesz program który wykonuje robotę (steruje czymś). Albo program który wizualizuje proces sterownia. A w czym dana firma pisze to zależy od firmy. Na pewno  bardzo popularny jest C# do programów wizualizacyjnych (ja małe programiki piszę w Qt). Do pracy przydadzą się niewątpliwie "bazy danych".

Raczej nikt nie zamówi konsolowego programu :P  Bo operator by się pochlastał jakby musiał w konsoli pracować :) 
P-164483
Rashmistrz
» 2017-08-31 23:04:54
operator by się pochlastał jakby musiał w konsoli pracować :)
Jeszcze się nie pochlastałem przez swoją konsolę.
U mnie w urzędzie skarbowym korzystają z konsolowego
programu do podatków. (w sensie, że TUI używają)
P-164485
« 1 » 2 3
  Strona 1 z 3 Następna strona