[C++] Problem z wyświetlaniem wyników
Ostatnio zmodyfikowano 2017-09-07 21:46
Khyho Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-09-03 21:21:39 Rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi, że SPOJ potrzebuje mieć podane zmienne dokładnie w takiej kolejności jakie są w zadaniu. Zmyliło mnie też to, że zrozumiałem zadanie właśnie w taki sposób, że najpierw podajemy zmienne, a wyniki na końcu. Wymyśliłem taki kod i teraz spoj zalicza :) #include <iostream>
using namespace std; int liczbaProb, szukaneliczby, podzielnaprzez, niepodzielnaprzez, zakres;
int main() { cin >> liczbaProb; for( int i = 1; i <= liczbaProb; i++ ) { cin >> zakres >> podzielnaprzez >> niepodzielnaprzez; for( szukaneliczby = 1; szukaneliczby <= zakres; szukaneliczby++ ) { if( szukaneliczby % podzielnaprzez == 0 && szukaneliczby % niepodzielnaprzez != 0 ) cout << szukaneliczby << endl; } } return 0; }
Dziękuje wszystkim za zwrócenie uwagi na błędy jakie robiłem i nakierowanie na właściwą odpowiedź :D |
|
mateczek |
» 2017-09-03 22:14:17 #include <iostream> using namespace std; int main() { int liczbaProb; cin >> liczbaProb; while( liczbaProb-- ) { int n, x, y; cin >> n >> x >> y; for( int ai = x; ai < n; ai += x ) { if( ai % y == 0 ) continue; cout << ai << " "; } cout << endl; } } |
|
» 2017-09-04 20:28:50 Czyli jeżeli dobrze rozumiem tę część if( ai % y == 0 ) continue;
cout << ai << " ";
to jeżeli poszukiwania liczba jest podzielna przez Y (a ma nie być) to wtedy program kontynuuje pętle, a w przeciwnym wypadku wykonuje się druga linijka, tak? (wiem, pytanie wielkiego laika :D) |
|
mateczek |
» 2017-09-04 20:56:57 tak jak napisałeś "continue" sprawia że pętla przechodzi od razu do kolejnej iteracji Ale równie dobrze pętla może wyglądać tak. for( int ai = x; ai < n; ai += x ) { if( ai % y != 0 ) cout << ai << " "; }
Tylko podzielność prze jedną liczbę "Y" musisz sprawdzić. Liczby podzielne przez "x" generujesz w pętli dodając "x" w każdym obiegu (ai=ai+x) |
|
» 2017-09-07 21:46:59 Teraz rozumiem :) |
|
1 « 2 » |