Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[WinApi, C++] 'WndProc' jak metoda klasy

Ostatnio zmodyfikowano 2010-06-27 21:31
Autor Wiadomość
kamillo121
Temat założony przez niniejszego użytkownika
[WinApi, C++] 'WndProc' jak metoda klasy
» 2010-06-27 20:38:29
Witam, otóż już od dłuższego czasu bawię się w WinApi  i wszystko fajnie wychodziło do pewnego momentu,  potrzebuję opakować  w klasę parę funkcji wskaźników na inne klasy, wskaźniki na okna itd ale też funkcję która będzie odpowiadać za obsługę zdarzeń. Po prostu chcę co by ta metoda miała dostęp do składowych klasy i tyle. Lecz ta funkcja z tego co wiem i z tego co wynika z moich prób musi być statyczną metodą (chodzi oczywiście o funkcje, której adres podajemy przy wypełnianiu struktury WNDCLASSEX a pole to lpfnWndProc ), żeby to ładnie działało, tylko jeżeli dam ją statyczną to jest problem ze składowymi klasy, bo nie bardzo mam do nich dostęp z funkcji statycznej, a nie mogę w parametrach przekazać obiektu klasy. Pomógłby ktoś ? chociaż jakoś nakierować :) byłbym wdzięczny
P-18365
michalp
» 2010-06-27 20:43:15
Musisz użyć czegoś czego standardowo w C++ nie ma czyli wskaźniki na metody (albo jak to javowcy powiedzą - delegaty [si-szarpowcy też]). Można to samemu napisać lub użyć np. biblioteki FastDelegate.
P-18366
kamillo121
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2010-06-27 20:47:29
Obczaję ten temat, dzięki wielkie :)
P-18367
Elaine
» 2010-06-27 21:31:40
Przy czym to niewiele pomoże, bo WinAPI i tak chce wskaźnika na funkcję. Wpisz w Google "WndProc non-static method" lub coś podobnego, a znajdziesz działające rozwiązanie.
P-18368
« 1 »
  Strona 1 z 1