lekcja 20 nie mogę zrozumieć
Ostatnio zmodyfikowano 2017-09-08 12:06
AmbitnyIdiota Temat założony przez niniejszego użytkownika |
lekcja 20 nie mogę zrozumieć » 2017-09-08 11:51:24 taki przykład sprawia mi mały problem, nie rozumiem w jaki sposób działa tutaj int tablicaLiczb[ 10 ]; jaka wartość przekazuje do funkcji wyswietl( tablicaLiczb, liczbaElementow ); i int dopisz( int iLiczba, int tablica[], int ile ) całą resztę rozumiem, długo analizowałem ten przykład, może za długo...
#include <iostream>
void wyswietl( int tablica[], int ile ) { if( ile <= 0 ) { std::cout << "Tablica jest pusta." << std::endl; return; } //if int i = 0; do { std::cout << tablica[ i ] << ", "; i++; } while( i < ile ); std::cout << std::endl; }
int dopisz( int iLiczba, int tablica[], int ile ) { tablica[ ile ] = iLiczba; ile++; return ile; //zwraca ile jest elementów po dodaniu nowego }
int main() { int liczbaElementow = 0; int tablicaLiczb[ 10 ]; wyswietl( tablicaLiczb, liczbaElementow ); liczbaElementow = dopisz( 123, tablicaLiczb, liczbaElementow ); wyswietl( tablicaLiczb, liczbaElementow ); liczbaElementow = dopisz( 321, tablicaLiczb, liczbaElementow ); wyswietl( tablicaLiczb, liczbaElementow ); return 0; }
|
|
karambaHZP |
» 2017-09-08 12:06:27 |
|
« 1 » |