Jakie środowisko do Allegro?
Ostatnio zmodyfikowano 2017-10-07 23:40
piotrusinio Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jakie środowisko do Allegro? » 2017-10-04 15:50:37 Witam. Ostatnio po kilku latach ponownie próbuję pobrać i zainstalować bibliotekę Allegro. Ostatnio pomimo wielu prób instalowania między innymi w V12, C::B, czy Devie nie udało mi się poprawnie wgrać biblioteki :/ Teraz chcę spróbować jeszcze raz ale znowu kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Jakiego użyć środowiska, której wersji Allegro i jak je zainstalować, żeby tym razem działało poprawnie. Co byście mi doradzili? Czekam na jakieś wartościowe komentarze :) |
|
michal11 |
» 2017-10-04 18:21:49 VS2015 + NuGet. Jedyny minus to spory rozmiar binarek które są pobierane (robiłem to ponad rok temu ale było to chyba ok 100 Mb) |
|
Saran |
» 2017-10-04 18:40:32 Nie męcz się ze środowiskami i IDE. Bierz edytor tekstowy, najlepiej taki z podpowiadaniem składni, błędów i podobnymi (Sublime z dodatkami), może nawet opcją kompilacji. Potem tylko kompilujesz jedną komendą i tyle. Bez jakiegoś męczenia się z tymi środowiskami. |
|
michal11 |
» 2017-10-05 11:50:49 edytor tekstowy, [...] z podpowiadaniem składni, błędów i podobnymi [...] nawet opcją kompilacji. |
Mi to wygląda jak opis IDE. |
|
Saran |
» 2017-10-05 14:51:28 Możliwe, ale w każdym razie Sublime to nie IDE :) Tylko dodatki tworzą coś na podobieństwo IDE. |
|
mateczek |
» 2017-10-05 19:59:45 IDE przynajmniej podstawowe jest potrzebne. Bo 1. przy programie z kilku plików nie trzeba ręcznie pisać makefile (z konsoli to wygodnie można sobie program jedno plikowy kompilować ) 2. można ustawić sobie linkowane biblioteki i w miarę prosto dodać nowe. 3. Bo jest zintegrowany debugger 4. W razie błędu kompilacji masz od razu podświetlenie gdzie ten błąd być może. 5. kolorowanie i podpowiedzi to również ważna rzecz. Ale moim zdaniem cztery pierwsze są ważniejsze (gdy chodzi o komfort pracy).
Na Windowsie najwygodniej chyba będzie Visual Studio. |
|
Saran |
» 2017-10-05 20:20:27 Debugger to nie tylko do podświetlania składni chyba służy, ale w każdym razie wszystkie te rzeczy są możliwe w Sublime. No i nie wiem, kto ma taki kłopot z napisaniem sobie makefile lub czegoś innego podobnego.
Edit: Ba, masz nawet masę innych narzędzi, jak choćby hex editor. I rozmiar trochę mniejszy, bo jakieś 100MB w porównaniu do 10GB VS :D |
|
mateczek |
» 2017-10-05 21:04:12 No i nie wiem, kto ma taki kłopot z napisaniem sobie makefile
|
WTF?? Być może są na świecie ludzie którzy już w kołysce programowali i od razu wszystko umieli. Ja jednak śmiem twierdzić, że większość się uczyła stopniowo. Zamiast gadać puste frazesy po prostu napisz tutorial jak skonfigurować allegro z tym Sublime, W jaki sposób ma sobie doinstalować i zintegrować z tym kompilator debugger itp. Jak ma to razem ogarnąć by było to wygodne. A chłopak sobie zobaczy czy to jest dla niego. Prawda jest taka, że do programowania każde popularne IDE się nada (codeblocks, QtCreator, eclipse itp itd). A dla osoby, która się chce dopiero uczyć potrzebne jest takie IDE do którego dostanie sporo tutoriali i łatwo będzie dołączyć bibliotekę. |
|
« 1 » 2 |