CppCon - Metaprogramowanie w C++
Ostatnio zmodyfikowano 2017-12-06 01:20
RazzorFlame Temat założony przez niniejszego użytkownika |
CppCon - Metaprogramowanie w C++ » 2017-10-06 23:16:09 |
|
Kinexity |
» 2017-10-07 00:02:48 Oj tam, oj tam. Jeszcze przed śmiercią trzeba zobaczyć moduły, więc bez pośpiechu |
|
pekfos |
» 2017-10-07 13:11:32 Te 'to' to coś konkretnego? Nie wiadomo jak to będzie wyglądać finalnie w 2020, czy później. |
|
» 2017-10-07 15:39:52 "To" czyli rozwinięcie metaprogramowania o metaklasy i metafunkcje, blokowy constexpr itd. Już na samym wstępie można zobaczyć co dzięki temu można osiągnąć - np. propertiesy. Pisanie do tej pory klasy z przeładowanymi operatorami konwersji i nazwanie tego "workaround" zawsze mnie denerwowało. Tyle zbędnego kodu, który teraz będzie mógł być wygenerowany przez metaklasy. Propertiesy to coś czego bardzo mi brakowało w C++. W prawdzie budzi trochę kontrowersji ale IMO są one potrzebne. Najciekawsze jest jednak dla mnie to, jakie świetne mechanizmy wymyśli community. Wyobraź to sobie, to wielki krok w przód dla programowania w C++ - definiowanie własnych mechanizmów. Przeczuwam, że niedługo po wprowadzeniu tego wyłoniłoby się mnóstwo ciekawych wzorców projektowych. Edit: A co do modułów to też z niecierpliwością na nie czekam. Edit x2: https://blogs.msdn.microsoft.com/vcblog/2017/05/05/cpp-modules-in-visual-studio-2017/Me gusta. |
|
DejaVu |
» 2017-10-07 17:00:58 Ciekawe w którym momencie ktoś stwierdzi, że ilość nowych funkcjonalności jest tak duża, że większość programistów C++ jej nie zna i nawet nie pozna :) |
|
Elaine |
» 2017-10-07 17:04:18 Przeczuwam, że niedługo po wprowadzeniu tego wyłoniłoby się mnóstwo ciekawych wzorców projektowych. |
Wzorce projektowe to śmieszna nazwa na brakujące ficzery języka, przez brak których trzeba kopiować ten sam kod; w językach z mocnym metaprogramowaniem wzorce projektowe zanikają. Ciekawe w którym momencie ktoś stwierdzi, że ilość nowych funkcjonalności jest tak duża, że większość programistów C++ jej nie zna i nawet nie pozna :) |
Takie rzeczy ludzie mówili już 25 lat temu. |
|
» 2017-10-07 20:45:09 Wzorce projektowe to śmieszna nazwa na brakujące ficzery języka |
W sumie trafna uwaga. Nie byłem pewny jak to nazwać - metawzorce metaprojektowe? :D @DejaVu też się nad tym zastanawiałem. C++ już teraz dla nowych jest cięższy niż reszta popularnych języków. Potem weź wytłumacz nowemu o co biega w metaprogramowaniu. Z drugiej strony podstawy stałyby się znacznie przystępniejsze dla nowych dzięki metaprogramowaniu jak również dzięki modułom. |
|
pekfos |
» 2017-10-07 22:02:58 Potem weź wytłumacz nowemu o co biega w metaprogramowaniu. |
To proste - nie tłumacz. Jeśli ktoś ma się uczyć używać metaprogramowania, to nie jest 'nowy', a jeśli jest, to nie ma sensu tłumaczyć. To samo we wszystkich innych językach z metaprogramowaniem. |
|
« 1 » 2 3 |