Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Nauka c++

Ostatnio zmodyfikowano 2017-10-15 16:07
Autor Wiadomość
matmati
Temat założony przez niniejszego użytkownika
Nauka c++
» 2017-10-14 15:56:09
Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć co dalej robić z nauką programowania. mam dopiero 15 lat i nie do końca rozumiem te wszystkie ciągnące się linijki kodu. Przeczytałem już pierwszą część "symfonie c++ standard" Jerzego Grębosza ale nadal nie do końca wiem co mi to daje. Umiem posługiwać się pętlami funkcjami i stringami ale na tym moja wiedza się kończy. Chciałbym nauczyć się czegoś nowego bardziej zaawansowanego tylko nie wiem czego dokładnie.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi z waszej strony:-).
P-165738
latajacaryba
» 2017-10-14 16:20:04
Nasuwa się prosta odpowiedź: czytaj część drugą.
Potem możesz zobaczyć na np. SFMLa
P-165739
matmati
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2017-10-14 16:23:56
niby tak ale SFML jest chyba troszeczke bardzo skomplikowany z tego co pamiętam...
P-165740
Kinexity
» 2017-10-14 16:27:38
Wszystko zależy od tego co chcesz dalej osiągnąć. Jest jeszcze wiele rzeczy, których możesz się nauczyć:
- programowanie obiektowe
- obsługa wyjątków
- wskaźniki
- szablony
- programowanie równoległe
Można byłoby dalej wymieniać, ale na razie tyle starczy. C++ jest jednym z najbardziej rozbudowanych języków programowania, więc jest w czy przebierać. Masz jeszcze ogromną bibliotekę standardową, z której wiele elementów może ułatwić ci życie. No i jeszcze pozostaje jedna ważna rzecz - musisz ćwiczyć, bo samo czytanie raczej nie wystarczy.
P-165741
Breakermind
» 2017-10-14 17:11:59
Nauka C++
Klasy - bez tego nie pojedziesz dalej
Bazy danych np. mysql, mariadb (pobieranie danych, zapisywanie, wyszukiwanie)
Sockety - komunikacja klient serwer (multiple connections)
Sockety ssl - bezpieczna komunikacja klient serwer
Sockety protokoły http, https
Gry C++ to : unrealengine, cryengine, directX i OpenGL

Jeżeli chcesz pisać na desktop to raczej polecam C# WPF, Webapps: ASP.NET, Serwer: .Net Core2.0, znacznie sympatyczniej się pisze i lepsze IDE(Visual Studio) i gry w C# to: Unity3D.
Znacznie przyjemniejsze w użytkowaniu i multum bibliotek do wszystkiego w C#.

Jeżeli aplikacje mobilne to raczej Java i android (80% rynku) lub C i iOS(11%)

Jeżeli gry to warto się zainteresować grafiką 3D (3d Studio Max, V-Ray, ZBrush, blender)

Jeżeli strony, sklepy internetowe to koniecznie:
PHP,HTML,CSS,MYSQL,JS,JQUERY (przyjemniejsze niż c++ co prawda aplikacji desktopowej nie napiszesz ale grę już w przeglądarce w JS dasz radę)

Chcesz się uczyć i być wspaniały to nie pytaj innych co masz robić tylko sam sobie wyznaczaj cele i zadania.
Wymyśli sobie jakiś projekt(komunikator,grę,aplikację,stronę) i zacznij realizować (najwięcej się nauczysz) Ty wiesz najlepiej co lubisz najbardziej.

Filmików na youtube od zatrzęsienia (można wybierać, pobierać i uczyć czego się chce)!!!
P-165742
YooSy
» 2017-10-14 19:13:13
P-165746
Breakermind
» 2017-10-15 11:28:33
W dobie internetu, bezpłatnych filmów na youtube i wyszukiwarce podającej gotowe rozwiązania w milisekundy: czytanie książek to strata czasu ;) (lub może luksus) zakrawająca/y na lekką głupotę ;D.
Lepiej się angielskiego pouczyć, jak nie praca w IT to w każdej innej korporacji :).
Pozdrawiam
P-165754
SeaMonster131
» 2017-10-15 11:42:09
Jeżeli aplikacje mobilne to raczej Java i android (80% rynku) lub C i iOS(11%)
Jeszcze oczywiście Kotlin i Swift :)
P-165755
« 1 » 2
  Strona 1 z 2 Następna strona