[C++][Raspberry Pi 3] Sterowanie czujnikami i silnikami.
Ostatnio zmodyfikowano 2017-10-15 20:36
Zigo427 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++][Raspberry Pi 3] Sterowanie czujnikami i silnikami. » 2017-10-15 19:11:39 Witam! W internecie szukam wielu informacji na ten temat, ale może ktoś z tego forum odpowie mi na to pytanie. Mianowicie chciałem się spytać czy istnieje biblioteka w języku C/C++ ,za pomocą której można bez problemu obsługiwać różne czujniki i silniki na Raspberry Pi 3? Wiem na pewno, że istnieje taka możliwość na Raspberry, ale trzeba niestety programować w Python'ie. Z góry dziękuję za odpowiedź!
Zigo427 |
|
maly7 |
» 2017-10-15 20:07:50 Co masz na myśli pisząc różne czujniki i silniki? Silniki to chyba zwykłe gpio, a czujniki można obsługiwać na wiele sposobów :D Biblioteka wiringPi służy do obsługi portów GPIO, są w niej również zawarte jakieś protokoły komunikacyjne itp. Musisz poczytać o niej. |
|
mateczek |
» 2017-10-15 20:12:41 |
|
» 2017-10-15 20:23:43 Chodzi mi o proste sterowanie silnikiem krokowym, albo sterowanie czujnikiem fal ultrasonicznych. Mam na myśli odbieranie informacji co do odległości. Zatem chodzi mi bardziej o takie proste sterowanie czujnikami. |
|
mateczek |
» 2017-10-15 20:28:01 Mam na myśli odbieranie informacji co do odległości.
|
to musisz wziąć manual do konkretnego czujnika, zobaczyć jakim protokołem się komunikuje, sprawdzić i czy masz możliwość odczytania tego w rasbery-pi, Poszukać biblioteki do obsługi Silnikami krokowymi z reguły nie steruje się bezpośrednio najczęściej masz sterownik silnika krokowego który przyjmuje bit kierunku i impulsy. https://botland.com.pl/90-sterowniki-silnikow-krokowych Mając taki sterownik nie powinno być problemu. (choć nie robiłem tego i nie wiem jak rozwiązać problem realtimu na rasber-ku) |
|
» 2017-10-15 20:36:41 Ok, rozumiem. Dziękuję za pomoc :D |
|
« 1 » |