wypelnianie vectora vector <vector<int> > przyklad zerami przy deklaracji
Ostatnio zmodyfikowano 2017-11-10 22:09
Qabrix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
wypelnianie vectora vector <vector<int> > przyklad zerami przy deklaracji » 2017-11-10 21:13:00 Dobry wieczór, mam pytanie, mianowicie czy istnieje możliwość zapchania zerami vectora vector <vector<int> > przyklad przy deklarowaniu? vector <int> przyklad1 z takim vektorem, jeżeli chcę w niego wepchać np 8 zer to wiem, że robi się to w taki sposób:
vector <int> przyklad1 (8);
jak to zrobić z wektorem, który ma stworzyć tablicę dwuwymiarową 8 na 3?
z góry dziękuję za pomoc :) |
|
pekfos |
» 2017-11-10 21:23:13 W pętli nadaj rozmiary drugiemu wymiarowi. |
|
mokrowski |
» 2017-11-10 22:09:35 Jednym z wymagań vector jeśli będzie trzymał kopie elementów danego typu, jest posiadanie w tym typie domyślnego konstruktora. Tak się składa że int() konstruuje 0 (zero). Tak więc zbędne jest podawanie tegoż zera w kodzie jak widzisz niżej. Nie wiem także czy to są 8 (kolumn) na 3 (wiersze). Jeśli odwrotnie, zamień wymiary. #include <iostream> #include <vector>
int main() { constexpr static size_t rows = 3; constexpr static size_t cols = 8; std::vector < std::vector < int >> vec( rows, std::vector < int >( cols, 0 ) ); for( const auto & row: vec ) { for( const auto & value: row ) { std::cout << value << ' '; } std::cout << '\n'; } }
|
|
« 1 » |