Problem z instalacją SFML
Ostatnio zmodyfikowano 2017-12-05 20:45
mateczek |
» 2017-12-04 19:31:16 |
|
Corvette653 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2017-12-04 19:39:17 1 dzięki mateczek choć nadal nie wiem do końca co robi XD wiem gdzie używać wystarczy :) Mouse.getPosition( oknoAplikacji ).x > Tak.getPosition().x && Mouse.getPosition( oknoAplikacji ).y > Tak.getPosition().y && Mouse.getPosition( oknoAplikacji ).x < Tak.getPosition().x + 630 && Mouse.getPosition( oknoAplikacji ).y < Tak.getPosition().y + 394.5
to mój warunek w którym sprawdzam czy kursor jest nad obrazkiem niestety nie działa oto błąd: C:\...\SFML\1.cpp|131|error: expected primary-expression before '.' token| 4 razy coś takiego mi się wyświetla EDIT: kompilator szuka czegoś przed którąś z tych kropek: Mouse.getPosition(oknoAplikacji).x > Tak.getPosition().x jest ich 4 i każda wydaje mi się uzupełniona dobrze ( tak wiem uzupełniona kropka :P ) |
|
» 2017-12-05 18:30:23 Pls pomozcie poniewaz naprawde nie wiem co tutaj jest nie tak a bez tego nie rusze do przodu z moimtymi programem |
|
Monika90 |
» 2017-12-05 18:47:39 Mouse::getPosition().x |
|
» 2017-12-05 20:16:31 EDIT:
Dziękuje :) faktycznie pomogło XD |
|
Ja się chyba zapętliłem... Codziennie robie kilka linijek i zamieszczam nowy post z błędem. » 2017-12-05 20:45:34 A więc kontynuujmy tradycję: if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Escape ) { do { oknoAplikacji.clear(); oknoAplikacji.draw( wyszedles ); oknoAplikacji.draw( Tak ); oknoAplikacji.draw( Nie ); sf::Event zdarzenie; while( oknoAplikacji.pollEvent( zdarzenie ) ) { if( Mouse::getPosition().x > Tak.getPosition().x && Mouse::getPosition().y > Tak.getPosition().y && Mouse::getPosition().x < Tak.getPosition().x + 630 && Mouse::getPosition().y < Tak.getPosition().y + 394.5 ) { if( zdarzenie.type == sf::Event::MouseButtonPressed && zdarzenie.mouseButton.button == sf::Mouse::Left ) i = 0; } } oknoAplikacji.display(); } while( !( zdarzenie.type == sf::Event::MouseButtonPressed && zdarzenie.mouseButton.button == sf::Mouse::Left ) ); }
oto mój kod w przypadku wciśnięcia esc :) krótko: jeśli esc { rób { jeśli wcisnął myszkę która była nad obrazem Tak i == 0 } dopóki użytkownik nie wciśnie lpm } jeśli ta myszka była w jakimkolwiek innym miejscu ekranu program nie robi nic (dlatego nie dawałem else) jednak informacja o wciśnięciu nie dochodzi do warunku pętli do...while pytanie jak skonstruować kod by doszła. EDIT: nawet jeśli dam else break; program z pętli nie wychodzi Ktos ma pomysl? |
|
1 2 3 « 4 » |