Datasheety mikrokontrolerów - droga do poznania procesora
Ostatnio zmodyfikowano 2017-11-23 23:49
latajacaryba Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Datasheety mikrokontrolerów - droga do poznania procesora » 2017-11-23 21:01:30 Witam, już wyjaśniam enigmatyczną nazwę tematu. Otóż gdy zapytałem o to, skąd czerpać wiedze na temat ogólnego działania procesora (ogólnego != po łebkach) dostałem następującą odpowiedź: proponuję Ci następującą drogę: 1. Proste mikrokontrolery, szczególnie typu atmega(np. atmega8) na początek, mają fenomenalne dokumentacje, zrozumiesz bardzo dużo podstaw podstaw. Wiedzę polecam czerpać przede wszystkim z dokumentacji technicznej(datasheet). (...) Jak będziesz miał podstawy idziesz dalej, poznajesz coraz bardziej złożone moduły uC i w tym miejscu polecam STM32FXXX (np.STM32F401, bardzo polecam gotowe moduły nucleo!) I tutaj znów musisz przejść przez dokumentacje tego tzw. Reference manual, jest też polski, świetny poradnik do tego na elektrodzie. |
Tu mam pytanie, bo sprawdziłem i datasheet atmega8 ma 331 stron ( dla zainteresowanych ). Czy właściwie jest sens przerabiać tyle materiału, dla jednego z wielu mikrokontrolerów, szczególnie, że dość ciężko to zrozumieć. Wiem, że to pytanie może wydać się głupie, w końcu dokumentacja mikrokontrolera to nie książka do poduszki :D, ale jeśli faktycznie daje to jakąś praktyczną wiedzę, która mogłaby się przydać w szeroko pojętej informatyce... to w sumie nie wiem, pewnie i tak nie przeczytałbym wszystkiego, ale choć troche. Z góry uprzedzam, że moja wiedza z elektronika sprawdza sie do prawa Ohma (nie wciągnęło mnie to, że tak powiem). |
|
pekfos |
» 2017-11-23 22:16:39 Na pewno nie ma sensu czytać wszystkiego, bo raczej nie interesują cie parametry ADC, przebiegi sygnałów i tym podobne sprawy. Jak chcesz wiedzy o działaniu procesora, to z tej dokumentacji najbardziej będzie cie interesować część poświęcona samemu mikroprocesorowi. uC poza procesorem na wiele innych rzeczy. |
|
mateczek |
» 2017-11-23 23:49:42 zobacz na YouTube co ludzie robią na mikro-kontrolerach i sam oceń czy to dla Ciebie. Jeśli tak, to kup zestaw startowy i zacznij zabawę. Najpopularniejsze to avr, arm-bez systemu operacyjnego, ARM z systemem operacyjnym (np rasbery). Mikro-kontroler to cały komputer ma wbudowaną pamięc(Ram, flash i eprom), porty, przetworniki, timery, i wiele innych układów peryferyjnych
|
|
« 1 » |