Rozdział 33 - zadanie domowe. Program sumuje 1 liczbę więcej niż w pliku tekstowym.
Ostatnio zmodyfikowano 2017-12-02 15:21
krzychna Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 33 - zadanie domowe. Program sumuje 1 liczbę więcej niż w pliku tekstowym. » 2017-12-02 15:14:03 Cześć Problem: Program który napisałem sumuje 1 liczbę więcej niż w pliku tekstowym i za bardzo nie wiem co zrobić z tym tematem. Przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego problemu. Z góry dziękuje za pomoc :) Kod: #include "stdafx.h" #include <cstdio> #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> #include <string> #include <fstream> using namespace std;
int odczyt( string & sciezka, int tab[], int & licznik, int & wynik ) { cout << "\tFunkcja odczyt" << endl << endl; ifstream plik; plik.open( sciezka.c_str() ); while( plik >> tab[ licznik ] ) { cout << licznik << ". Udalo sie wczytac = "; cout << tab[ licznik ] << endl; wynik += tab[ licznik ]; licznik++; } plik.close(); return wynik; }
int main() { int wynik; int tab[ 10 ]; int licznik = 0; string sciezka = "C:/Users/Krzyniu/Documents/GitHub/Programs/pliki/liczby.txt"; odczyt( sciezka, tab, licznik, wynik ); cout << "Wczytano " << licznik << " liczb." << endl; cout << "Ich suma to " << wynik << endl; system( "pause" ); return 0; }
liczby.txt : 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Wyjście: Funkcja odczyt
0.Udalo sie wczytac = 0 1.Udalo sie wczytac = 1 2.Udalo sie wczytac = 2 3.Udalo sie wczytac = 3 4.Udalo sie wczytac = 4 5.Udalo sie wczytac = 5 6.Udalo sie wczytac = 6 7.Udalo sie wczytac = 7 8.Udalo sie wczytac = 8 9.Udalo sie wczytac = 9 Wczytano 10 liczb. Ich suma to - 858993415
Edit: Dziękuje, inicjalizacja zmiennej rozwiązała sprawę. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam. |
|
Kinexity |
» 2017-12-02 15:21:31 Zmienna wynik jest niezainicjalizowana. Na przyszłość włącz ostrzeżenia w IDE. |
|
« 1 » |