| koot Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2017-12-19 22:16:29 A jak mam sprawdzić te trzy warunki, jeśli bym sumował elementy na bieżąco? I tak, nie za bardzo rozumiem działanie tego. Dlatego tu napisałem, żeby może ktoś to w miarę możliwości wytłumaczył.  | 
|  | 
| pekfos | » 2017-12-19 22:19:09 Suma wag ma być mniejsza równa jeden, to może sumuj też na bieżąco wagi..? I tak musisz znać sumę wag, by obliczyć wagę elementu an+1 . | I tak, nie za bardzo rozumiem działanie tego. Dlatego tu napisałem, żeby może ktoś to w miarę możliwości wytłumaczył. | 
 Tego, czyli czego? va_arg ? Pobiera następny argument. | 
|  | 
| koot Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2017-12-19 22:21:32 Ale trzeba jeszcze sprawdzić, czy żadna z wag nie jest <0 lub >1.Poza tym, nawet nie wiem, jak miałbym to na bieżąco sumować bez tablicy. Poproszenie o fragment kodu / pseudokodu to za wiele?
 | 
|  | 
| pekfos | » 2017-12-19 22:26:01 | Ale trzeba jeszcze sprawdzić, czy żadna z wag nie jest <0 lub >1. | 
 Sumując na bieżąco znasz bieżący element, inaczej się nie da. Nic nie stoi na przeszkodzie, by go wtedy sprawdzić. | Poza tym, nawet nie wiem, jak miałbym to na bieżąco sumować bez tablicy. Poproszenie o fragment kodu / pseudokodu to za wiele? | 
 Jeśli może być w języku naturalnym, to pseudokod już padł. N razy wczytaj parę liczb, pomnóż je, sumuj, rób co tam chcesz. Potem już tych wartości nie musisz znać, więc nie ma po co wczytywać je wszystkie do tablicy i potem dopiero przetwarzać. | 
|  | 
| koot Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2017-12-19 22:30:47 Czyli for(i=0;i<n;i++)? Ja naprawdę nie wiem, co dalej z tym robić. Gdy o tym piszesz, wydaje się proste i logiczne, ale nie mam pojęcia, jak to zaimplementować. Teraz największy problem mam chyba z tym, jak wczytać te dwie liczby. Bo przecież n jest jedno dla nich dwóch.. No i mam je sumować jakoś za pomocą tego va_arg?
 | 
|  | 
| pekfos | » 2017-12-19 22:47:33 Dalej wczytaj tę parę liczb, ai i pi. To kolejne argumenty do odczytania przez va_arg. Z sumowaniem i sprawdzaniem chyba sobie poradzisz. | 
|  | 
| koot Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2017-12-19 22:49:58 Nie rozumiem, jak miałbym je wczytać? Mam zadeklarować zmienne a i p? Byłbym naprawdę mega wdzięczny za napisanie tej pętli.. Chociaż fragmentu.. | 
|  | 
| pekfos | » 2017-12-19 23:09:20 va_arg zwraca kolejny argument. Wiesz w jakiej kolejności masz mieć podane argumenty i jaki cel ma mieć ta pętla. Co tu jest więcej do rozumienia? | 
|  | 
| 1 « 2 »  3 4 |