Budowanie starych bibliotek - jak się za to zabrać?
Ostatnio zmodyfikowano 2018-01-04 13:39
RazzorFlame Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Budowanie starych bibliotek - jak się za to zabrać? » 2018-01-03 22:54:40 Chyba nie ma tak bardzo irytującej rzeczy jak zbieranie n-bibliotek, które są potrzebne do działania jakiegoś kodu. Mam problem ze zbudowaniem libmpg123, którego potrzebuje do zaimplementowania obsługi plików MP3 do SFMLa, zgodnie z tym tutorialem: GitHub | SFML MP3 PlayerUtknąłem przy buildowaniu wymaganej biblioteki o nazwie mpg123. Udało mi się ustalić, że mpg123 ma "moduł" (jeśli tak to można nazwać) o nazwie "libmpg123", który odpowiada stricte za dekoder plików MP3 i to mnie właśnie interesuje. Ma też inne "moduły" ale nie są mi one potrzebne, a kompilacja ich na pierwszy rzut oka wydaje się zbędna i czasochłonna. MPG123 FeaturesJednak, kiedy otwieram archiwum ( >link<), to szczerze mówiąc... nie wiem za co mam się zabrać: Biblioteki, które budowałem, zwykle były jakoś elegancko przygotowane, posiadały CMakeLists.txt, mogłem sobie to odpalić przez cmake itd... W dodatku, nie budowałem zbyt wielu bibliotek, więc nie za bardzo wiem co mam zrobić, chciałbym zbudować to kompilatorem MSVC++ 2017. Proszę o nakierowanie mnie, od czego tutaj powinienem zaczać, dzięki. |
|
mateczek |
» 2018-01-04 06:12:59 może trochę offtop bo nie ma nic wspólnego z VS20017 Ale ja z bibliotekami sobie radzę msys2 najpierw ubuntu (najłatwiej zainstalować bibliotekę), potem msys2(widnows). Ta biblioteka jest w repozytoriach zarówno Ubuntu jaki i msys2(widnows) https://zapodaj.net/images/546b8cb7def2e.pngmsys2 instalacja: pacman -S mingw-w64-x86_64-mpg123
ubuntu instalacja sudo apt-get install libmpg123-dev
w drzewie katalogów masz skrypt "configure" więc buduje się to zarówno dla Linux i msys2 przy pomocy dwóch poleceń ./configure make
Choć w tam budować nie trzeba bo w repo są prekompolowane. Czy budowanie przez: conflgure; make; wspiera visualStudio nie wiem (jestem użytkownikiem msys2 i linux. A z VisualStudio nie mam właściwie żadnego doświadczenia) jest też skrypt windows-build.sh może tam jest coś ciekawego |
|
mateczek |
» 2018-01-04 10:36:10 W katalogu port masz chyba projekt dla vizuala
|
|
j23 |
» 2018-01-04 13:39:30 @RazzorFlame, sprawdzałeś NuGetem, czy nie ma tej biblioteki w repozytorium? |
|
« 1 » |