Wywołanie w obiekcie metory z klasy tworzącej ten obiekt
Ostatnio zmodyfikowano 2018-01-16 21:53
setesh Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wywołanie w obiekcie metory z klasy tworzącej ten obiekt » 2018-01-14 18:34:56 Witam, mam taki nietypowy problem. Potrzebuję w nowoutworzonym obiekcie wywołać metodę z klasy w której jest tworzony. Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Może ktoś mnie nakierować na temat czy też pokazać co zmienić? Ważne : Tworząc w main.cpp obiekt klasy bazowa potrzebuję się odwoływać na tej zasadzie : bazowa * OBJ = new bazowa(); OBJ->o_pochodny->Narysuj( 14 );
Klasy :
class c_pochodna { public: c_pochodna(); Narysuj( int id ); };
class bazowa { public: bazowa(); rysuj( int id_rysunku ); c_pochodna * o_pochodny; };
bazowa::bazowa() { o_pochodny = new c_pochodna(); }
c_pochodna::c_pochodna() { }
c_pochodna::Narysuj( int id ) { c_bazowa->rysuj( id ); }
Obecnie czytam o polimorfiźmie ale w międzyczasie bardzo liczę na waszą pomoc :) |
|
mateczek |
» 2018-01-14 19:59:15 można ale robi się straszny zakręt #include<iostream> using namespace std; class bazowa; class c_pochodna { public: bazowa * objBazowa; c_pochodna( bazowa * objBaz ) { objBazowa = objBaz; } void Narysuj( int id ); };
class bazowa { c_pochodna * o_pochodny; public: bazowa() { o_pochodny = new c_pochodna( this ); o_pochodny->Narysuj( 23 ); } void rysuj( int id_rysunku ) { cout << "ale ciut zakręcone " << id_rysunku; } };
void c_pochodna::Narysuj( int id ) { objBazowa->rysuj( id ); } int main() { bazowa a; }
|
|
» 2018-01-14 20:31:26 Ok chyba jednak źle to poprojektowałem. Mniej-więcej co chciałbym osiągnąć w pseudo-kodzie : Mam klasę głowną w której są metody prywatne i publiczne. Klasax->prywatnaMetoda1 Klasax->prywatnaMetoda2
Klasax->publicznaMetoda1 Klasax->publicznaMetoda2 Klasax->publicznaMetoda3 Klasax->publicznaMetoda4 Klasax->publicznaMetoda5 Klasax->publicznaMetoda6 Klasax->publicznaMetoda7
Część publicznych metod chciałbym przenieść do nowego obiektu tak aby wyglądało to mniej więcej tak : Klasax->Obiekt1->metoda1 Klasax->Obiekt1->metoda2
Klasax->Obiekt2->metoda3 Klasax->Obiekt2->metoda4
Klasax->publicznaMetoda5 Klasax->publicznaMetoda6 Klasax->publicznaMetoda7
Problem w tym, że metody publiczne wywołują metody prywatne. W momencie kiedy przeniosę je do nowego obiektu, muszą nadal mieć możliwość wywołania metod prywatnych. Nie chce dla każdego obiektu tworzyć odpowiedników prywatnych metod więc przydałoby się jakieś "współdzielenie" metod. I teraz zastanawiam się czy dobrze do tego podchodzę, bo wydaje mi się, że całkowicie niewłaściwie. Możliwe, że Powinno się to zrobić na podstawie dziedziczenia klas ale nie chcę aby w jednej klasie były widoczne metody z innej. Pytanie jest dość proste : Czy da się osiągnąć efekt jaki chce korzystając z dziedziczenia (zachowując elementy xxx -> Obiekt1 -> yyy czyli Klasa -> Obiekt -> Metoda) ? |
|
mateczek |
» 2018-01-14 22:13:21 Czy da się osiągnąć efekt jaki chce korzystając z dziedziczenia (zachowując elementy xxx -> Obiekt1 -> yyy czyli Klasa -> Obiekt -> Metoda) ?
|
raczej niejest to możliwe. Klasa->Obiekt->Metoda()
Klasa * wsk = new Klasa(); wsk->Obiekt.metoda();
Jeśli chcesz by obiekt podrzędny miał dostęp do obiektu nadrzędnego (koło miało dostęp do samochodu) to możesz mu przekazać go za pomocą wskaźnika this; Trochę można się w tym zakręcić ale czasami tak się robi. Nie wiem czy to dobry przykład ale coś tkiego na poczekaniu wymyśliłem #include<iostream> class samochod; using namespace std; class kolo { samochod * parent; int cisnienie = 3; public: kolo( samochod * p ) : parent( p ) { } void test(); };
class samochod { kolo * k; public: samochod() { k = new kolo( this ); } void chamuj() { cout << "hamowanie"; } void testAuta(); }; void kolo::test() { if( cisnienie < 4 ) parent->chamuj(); } void samochod::testAuta() { k->test(); } int main() { samochod s; s.testAuta(); }
Dziedziczenie służy temu by na klasie "Samochód" zrobić klasę "karetka pogotowia" czyli rozbudować sobie klasę o dodatkowe właściwości. |
|
mateczek |
» 2018-01-15 04:49:48 ZAinteresuj się mechanizmem callbacków. Dość fajnie rozwiązania calback ma biblioteka Qt. Słowa kluczowe dla google "Qt sygnały i sloty". Pozwolę sobie umieścić przykład: #ifndef KOLO_H #define KOLO_H
#include <QObject>
class kolo : public QObject { Q_OBJECT int cisnienie = 3; public: explicit kolo( QObject * parent = nullptr ); signals: void awaria(); public slots: };
#endif
#include "kolo.h" #include<QTimer> kolo::kolo( QObject * parent ) : QObject( parent ) { QTimer::singleShot( 2000, this, SIGNAL( awaria() ) ); }
klasa samochód : #ifndef SAMOCHOD_H #define SAMOCHOD_H
#include <QObject> #include<kolo.h> class samochod : public QObject { Q_OBJECT kolo * k; public: explicit samochod( QObject * parent = nullptr ); public slots: void awariaKola(); };
#endif
#include "samochod.h" #include<QDebug> samochod::samochod( QObject * parent ) : QObject( parent ) { k = new kolo; connect( k, SIGNAL( awaria() ), this, SLOT( awariaKola() ) ); }
void samochod::awariaKola() { qDebug() << "koło zgłosiło awarję"; }
|
|
mateczek |
» 2018-01-15 04:55:06 |
|
» 2018-01-15 06:45:58 Dzięki. Wieczorem popatrze za tym :-) |
|
» 2018-01-16 21:53:24 Dziękuję za pomoc :-)
Rozwiązałem problem przenosząc część metod i zmiennych do osobnej klasy z której to dziedziczą inne. Dodatkowo metody te i zmienne są ustawione jako prywatne a dzięki zaprzyjaźnieniu innych klas nie są widoczne (oprócz konstruktorów) a nadal dostępne niezależnie jaki obiekt ma je wykorzystywać.
Jak udostępnie kod na githubie to wrzuce tu link aby inni mogli skorzystać :-)
Jeszcze raz dzięki za pomoc! |
|
« 1 » |