Ciąg, powtarzanie się liczb wywołuję koniec programu.
Ostatnio zmodyfikowano 2018-01-29 22:16
oczko110 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Ciąg, powtarzanie się liczb wywołuję koniec programu. » 2018-01-29 19:12:01 Witam, mam problem z takim zadaniem // Wczytuj kolejne liczby calkowite az do pierwszego powtorzenia elementu. // (np. "1 2 3 3") // Ostatni (powtorzony) element konczy ciag, ale do niego nie nalezy. // Podaj liczbe elementow ciagu i sume O ile podanie liczby elementow nie sprawia mi problemu, nie mogę dojść to tego jak porównać dwie poprzednie cyfry. chciałem zapamiętać jedną jako "int poprzednia" i potem porównywać z następna, niestety nie umiem. Z góry dziękuję za pomoc. #include <iostream> using namespace std; int main() { int a; int licznik = - 1; int suma = 0; int poprzednia; do { cout << "Podaj liczbe, nie moze byc taka sama jak poprzednia: "; if() cin >> a; if( licznik >= 0 && a != 0 ) { poprzednia = a; cout << "poprzednia: " << poprzednia << endl; } licznik++; suma += a; cout << "licznik " << licznik << endl; } while( a = poprzednia ); cout << "taka sama !!" << endl; cout << "suma: " << suma << endl; return 0; }[ cpp ] |
|
pekfos |
» 2018-01-29 19:16:18 |
|
mateczek |
» 2018-01-29 22:16:53 pomijając że kolejność błędna to while( a = poprzednia ); porównanie to "==" a nie "=" cin >> a do { poprzednia = a; cin >> a; } while( a == poprzednia )
cin >> poprzednia while( 1 ) { cin >> a; if( poprzednia != a ) break; poprzednia = a; }
|
|
« 1 » |