Dlaczego przekazywanie małych zmiennych przez kopie jest lepsze niż przez stałą referencję?
Ostatnio zmodyfikowano 2018-02-04 23:46
| latajacaryba Temat założony przez niniejszego użytkownika | Dlaczego przekazywanie małych zmiennych przez kopie jest lepsze niż przez stałą referencję? » 2018-02-04 22:51:23 Witam. Znalazłem taką oto wypowiedź Pekfosa: | To (podwójnie) złe myślenie. Niekopiowanie jest w tym przypadku gorsze od kopiowania, a zmniejszenie rozmiaru zmiennej nie ma sensu. Nie oszczędzasz w ten sposób pamięci, a tylko zmniejszasz swoje możliwości.| short to rozmiar tablicy, mały bo 5 więc i short, a referencja żeby nie kopiować wartości. | 
 | 
 Cytat dotyczył mniej więcej takiej sytuacji: void f1( const short & size )
Chodzi mi o pogrubiony fragment. Dlaczego nie opłaca się przenosić małych zmiennych np. short czy int przez referencję (oczywiście mam tu na myśli przypadek, gdy nie chcemy jej modyfikować, tylko nie używać kopiowania)?źródło | 
|  | 
| pekfos | » 2018-02-04 23:06:18 Referencja przekazuje adres na wartość, a wartość przekazuje (duh!) wartość. Odczytanie ze stosu adresu i wartości jest równie szybkie, więc przekazywanie przez wskaźnik to tylko potencjalny cache miss na dereferencji. | 
|  | 
| latajacaryba Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2018-02-04 23:46:09 No tak, to ma sens :) dzięki, zamykam | 
|  | 
| « 1 » |