sprawdzanie jaka litera jest w danym miejscu zmiennej std::string
Ostatnio zmodyfikowano 2018-02-28 20:02
fi_m Temat założony przez niniejszego użytkownika |
sprawdzanie jaka litera jest w danym miejscu zmiennej std::string » 2018-02-28 18:53:22 cześć, chce napisać krótki programy szyfrujący (szyfr podstawieniowy gaderypoluki). cały plan mam już obmyślony, udało mi zrobić się ten program w scratchu. problem mam z tym aby zapisać w oddzielnej zmiennej(a dokładniej tablicy) typu char, pojedynczy znak zmiennej std::string bez gubienia kolejności. |
|
Rashmistrz |
» 2018-02-28 19:46:10 Jak masz jakiś std::string zmienna; to zmienna[ offset ] . |
|
geceves |
» 2018-02-28 20:02:01 Dostęp konkretnego miejsca w std::string zapewnisz sobie przez zmienna[ x ] , gdzie x to pozycja. Pozycja nie może być większa niż rozmiar stringa dlatego też możesz użyć któregoś z konstruktorów lub funkcji std::string::resize . Poza nawiasami możesz użyć funkcji std::string::at . Jeżeli chcesz dodawać znak po znaku to ostatecznie możesz użyć: std::string::push_back lub std::string::append . // Odnosiło się do wcześniejszej wersji postu @Rashmistrz Oczywiście nie używaj strcpy , jak już to strncpy a najlepiej to w ogóle nie używaj std::string::c_str . |
|
« 1 » |