[Java, Qt] Qsize policy, layouty
Ostatnio zmodyfikowano 2010-07-20 11:50
markon Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Java, Qt] Qsize policy, layouty » 2010-07-19 23:05:45 witam co to jest w Qt SizePolicy, wiem, że ma to jakiś związek z layoutami oraz jaki layou zastosować, żeby po powiększeniu okienka, tabela (QTableWidget) "ładnie się zachowała" mam jeszcze pytanie odnośnie Javy, tworzę sobie tabelę int int tab[][]; tab = new int[ 25 ][ 25 ]
czy indeksy tabeli będą miały wartość 0 - czy tabela będzie wyzerowana? |
|
Razi |
» 2010-07-20 00:20:32 SizePolicy służy do określenia zachowania widgetu w layoucie. Minimum - używa maksymalnej dostępnej przestrzeni zostawiając innym minimum Expand - rozszerza Fixed - stałe Poczytaj w dokumentacji, wersja C++, a Java nie różnią się aż tak bardzo |
|
kof |
» 2010-07-20 11:50:57 Cześć 'co to jest w Qt SizePolicy, wiem, że ma to jakiś związek z layoutami oraz jaki layou zastosować, żeby po powiększeniu okienka, tabela (QTableWidget) "ładnie się zachowała" ' Własność size policy określa również stosunek rozpiętości kontrolek podczas modyfikowania rozmiaru kontenera. Przykładowo, w oknie mamy 2 kontrolki text area, są ułożone pionowo. Obie kontrolki są oznaczone layoutem, a ten layout jest przypięty do okna. Jeśli rozszerzymy okno, to tym samym rozszerzy się layout, a wraz z nim zostaną równomiernie rozszerzone text area. Co tu zmienia size policy? Załóżmy, że wartość size policy dla pionu w pierwszej kontrolce wyrażamy jako 1, natomiast w drugiej kontrolce jako 4. Teraz przy rozciąganiu okna, druga kontrolka będzie 4 razy bardziej rozciągliwa, czyli gdy pierwsza kontrolka zostanie rozszerzona o 100px, to druga na pewno będzie już dodatkowo rozciągnięta o 400px. Ten efekt bardzo przydaje się do budowania elastycznego interfejsu użytkownika. mam jeszcze pytanie odnośnie Javy, tworzę sobie tabelę int
int tab[][]; tab = new int[ 25 ][ 25 ]
czy indeksy tabeli będą miały wartość 0 - czy tabela będzie wyzerowana?"
|
Odnośnie pytania o wartość domyślną tablicy to, nie podoba mi się twój stosunek zadawania pytań. Rzecz możesz łatwo sprawdzić, a mimo to i tak pytasz jakbyś nie miał pojęcia, co zrobić, by wątek rozwiązać. |
|
« 1 » |