Sakkage Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Algorytm "Flaga polska" sortowanie 01 » 2018-06-05 12:51:28 Witajcie Mam takie oto zadanie Napisać program, w którym od użytkownika zostaną pobrane dane o wynikach z egzaminu dla n studentów. - nr indeksu - ocena Należy wymusić podanie poprawnych danych. Program ma podzielić studentów na dwie grupy - zdane / nie zdane. (Wszystko ma się dziać w tabeli wejściowej) Program ma wyświetlać informację ilu studentów otrzymało maksymalną ocenę (nie musi być to 5) oraz numery ich indeksów. W programie zaimplementować minimum 4 funkcje 1) pobranie danych 2) algorytm sortowania 3) wyświetlanie danych 4) wyznaczenie studentów z najwyższą oceną WARUNEK KONIECZNY że algorytm sortowania ma mieć złożoność przeciętną / wagę A(n) = W(n) = n Mam taki kod (oczywiście nadal z błędami, których już nie umiem wyplenić sama). Bardzo proszę o pomoc #include <iostream>
using namespace std;
struct students { int nrind; float score; };
void data( int nrind, float score ) { cout << "Data for how many students do you want to sort?" << endl; int n; cin >> n; students people[ n ]; cout << "Now please pass the index number and a score for everyone." << endl; cout << "Your index number must contain only 5 numbers" << endl; cout << "Possible scores are 2 , 3 , 3.5 , 4 , 4.5 , 5" << endl; for( int i = 1; i < n; i++ ) { cout << "Index number" << endl; cin >> people[ i ].nrind; if( !cin ) { cout << "Pass the correct index number" << endl; cin.clear(); cin.sync(); } else cout << "Score for student " << people[ i ].nrind << endl; cin >> people[ i ].score; if( people[ i ].score != 2 && people[ i ].score != 3 && people[ i ].score != 3.5 && people[ i ].score != 4 && people[ i ].score != 4.5 && people[ i ].score != 5 ) { cout << "You've passed a wrong score! Your score must be one of 2 , 3 , 3.5 , 4 , 4.5 , 5" << endl; } } } void sort01( int nrind, float score, int n, struct students people[] ) { for( int i = 1; i < n; i++ ) { for( int j = n; j <= i; j-- ) { if( people[ i ].score > people[ n ].score ) { swap( people[ i ].score, people[ n ].score ); } } } }
void show_data( int nrind, float score, int n, struct students people[] ) { for( int i = 0; i < n; i++ ) { cout << people->nrind[ i ] << " " << people->score[ i ] << endl; } }
void highest_score( int nrind, float score, int n, struct students people ) { float max = people.score[ 0 ]; cout << "Highest scores were " << endl; int how_many = 0; for( int i = 1; i < n; i++ ) { if( people.score[ i ] >= max ) { max = people.score[ i ]; cout << people.nrind[ i ] << " " << people.score[ i ] << endl; how_many++; } } cout << how_many << " students got the highest score" << endl; }
int main() { int nrind, score, n; char choice; cout << "Welcome to the sorting program!" << endl; cout << "Can we start? Press [Y] for yes or [N] for no." << endl; cin >> choice; if( choice == 'Y' ) { data( nrind, score ); sort01( nrind, score, n, students people ); show_data( nrind, score, n ) highest_score( nrind, score, n ) } else if( choice == 'N' ) { cout << "See you next time!" << endl; } else cout << "Wrong character. Pick [Y] for yes or [N] for no" << endl; return 0; }
W odpowiednich miejscach są komentarze, ale : 1. Jak poradzić sobie z powrotem do początku wczytywania danych od użytkownika jeśli program wykryje błędnie podane dane? (Mamy nie używać goto) 2. Po wyświetleniu informacji o źle wybranym znaku (ani Y ani N) chciałabym, żeby wracało ponownie do pytania co wybiera użytkownik. Próbowałam przez do while ale powiela mi później bez sensu linie :/ 3. Dostaje błędy : linia 100 wywołanie funkcji sort01 (nie wiem jak przekazać tam strukturę, tak samo z pozostałymi wywołaniami funkcji) invalid types float[int] oraz int[int] for array subscript (63,69,75,itd) 4. Nie jestem pewna sortowania. Ma to być algorytm "flaga polska". Mam schemat NS jednak nie wiem czy poprawnie obudowałam go kodem c++. Proszę o pomoc |
|
garlonicon |
» 2018-06-05 14:29:33 VLA w C++ nie działa. Użyj std::vector . if( people[ i ].score != 2 && people[ i ].score != 3 && people[ i ].score != 3.5 && people[ i ].score != 4 && people[ i ].score != 4.5 && people[ i ].score != 5 )
|
To nie musi zadziałać. Porównania na liczbach zmiennoprzecinkowych należy wykonywać uwzględniając epsilon. Jak poradzić sobie z powrotem do początku wczytywania danych od użytkownika jeśli program wykryje błędnie podane dane? |
Użyj dowolnej pętli, na przykład: do { } while( niepoprawne ); Próbowałam przez do while ale powiela mi później bez sensu linie |
Bez kodu można tylko zgadywać, dlaczego to nie działało. jak przekazać tam strukturę |
Najprostszy sposób to przekazywanie przez wartość, czyli tak samo, jak każdą inną zmienną. Wstawiasz typ i nazwę na liście argumentów, a przy wywołaniu podajesz tylko nazwę zmiennej. for( int i = 1; i < n; i++ ) { for( int j = n; j <= i; j-- ) { if( people[ i ].score > people[ n ].score ) { swap( people[ i ].score, people[ n ].score ); } } } |
Tablice indeksujemy od zera. Na pewno taki ma być warunek pętli? algorytm sortowania ma mieć złożoność przeciętną / wagę A(n) = W(n) = n |
Co do implementacji, to na razie wygląda mi to bardziej na jakieś sortowanie bąbelkowe o złożoności kwadratowej, czyli raczej źle. |
|
» 2018-06-05 15:04:55 Schemat NS do algorytmu wygląda tak
Sort01(n,a) L:=1; p:=n; p>l (a[l]="0") i (l<p) l:=l+1 (a[p]="1") i (l<p) p:=p-1 (a[l]:=a[p]) l:=l+1, p:=p-1
Co do struktury - nie mogę jej użyć w C++? Jej użycie było narzucone na lekcji. |
|
garlonicon |
» 2018-06-05 17:27:54 Co do struktury - nie mogę jej użyć w C++? |
Możesz używać struktur. Nie możesz jedynie robić tablicy w ten sposób. Dotyczy to wszelkich tego typu tablic, int tablica[ n ]; też byłoby błędne, ponieważ rozmiar tak tworzonych tablic musi być stałą czasu kompilacji. Zamiast tego użyj std::vector < typDanych > zmienna; , użycie jest bardzo podobne do zwykłych tablic (jest jeszcze dynamiczne przydzielanie pamięci za pomocą new , ale jeśli w materiałach nie masz nic na ten temat, to już lepiej użyć wektora). W matematyce indeksowanie może zaczynać się od jedynki (i zwykle tak właśnie jest). W C++ tablice są indeksowane od zera, więc trzeba wszystkie indeksy odpowiednio poprzestawiać. p>l (a[l]="0") i (l<p) l:=l+1 (a[p]="1") i (l<p) p:=p-1 (a[l]:=a[p]) l:=l+1, p:=p-1 |
No właśnie. Zamiast kombinować z dwiema pętlami, to po prostu przetłumacz to na C++. Wynik końcowy będzie bardzo podobny. Na początku masz warunek kończący pętlę, później przy "wyrażenie1 i wyrażenie2" masz zwykłe if , natomiast := to nic innego, jak przypisanie za pomocą = (nie mylić z porównaniem przez == ). |
|
» 2018-06-05 20:20:33 :/ właśnie przeniesienie tego na c++ to mój problem |
|
garlonicon |
» 2018-06-05 21:40:43 Na czym konkretnie polega ten problem? Czytasz wyrażenie matematyczne i zapisujesz kod w C++. Jeśli rozumiesz ten zapis w postaci matematycznej i umiesz wykonać ten algorytm ręcznie na kartce papieru, to nie rozumiem, co stoi na przeszkodzie, aby to zapisać w C++. Na początek: Mając podany zapis matematyczny wystarczy tylko zmienić oznaczenia i już masz większość kodu bez jakiegoś specjalnego wysiłku. Do tego dojdzie jakaś pętla, na przykład while , dojdzie instrukcja if (wcięcia w zapisie matematycznym dość wyraźnie sugerują, gdzie to umieścić, zwłaszcza jeśli rozumiesz sam algorytm) i w zasadzie to już chyba wszystko. Doprecyzuj, na którym etapie się zatrzymujesz, bo naprawdę kończą mi się pomysły, jak to jeszcze bardziej łopatologicznie wyjaśnić bez podawania gotowca. |
|
» 2018-06-06 13:56:52 int sort01 (int n, struct students people[]) {
int l=0; int r=n-1;
while (l<r) { if (people[l].score == 2) { l++; } else if (people[r].score > 2) { r--; } else
struct students temp = people[l]; people[l] = people[r]; people[r] = temp;
}
}
Zmieniłam na taką postać + zmiany w kodzie, ale krzyczy, że temp nie zostało 1) wykorzystane, 2) zadeklarowane |
|
jankowalski25 |
» 2018-06-06 14:21:21 Wywal słowo struct . To jest typ taki, jak każdy inny, struct występuje tylko przy tworzeniu nowego typu, wszędzie indziej wpisujesz typ zmienna . |
|
« 1 » 2 |