Biblioteka własna
Ostatnio zmodyfikowano 2018-09-07 07:29
wojtek1985 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Biblioteka własna » 2018-06-16 21:04:37 Okay jest taki właśnie temat BIBLIOTEKA WŁASNA i taka instrukcja o tworzeniu biblioteki statycznej na jednym z forów:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ BIBLIOTEKA: 1. Otwierasz nowy projekt "Biblioteka Statyczna". 2. Dodajesz do niej plik nagłówkowy .h i jeden źródłowy .cpp 3. W pliku nagłówkowym piszesz deklaracje funkcji. Na przykład: Kod: void funkcja(int parametr); 4. W pliku źródłowym dodajesz #include "naglowkowy.h" a potem definicje funkcji. Na przykład: Kod: void funkcja(int parametr) { cout << parametr << endl; } 5. Teraz kompilujesz 6. Wrzucasz biblioteke (.a) do folderu /lib/ a plik nagłówkowy projektu do folderu /include/
PROGRAM TESTUJĄCY: 1. Doajemy na początku kodu #include <naglowkowy.h> 2. W opcjach projektu dołączamy biblioteke którą zrobiliśmy. 3. Kod programu powinien wyglądać tak: Kod: #include <naglowkowy.h> #include <iostream> using namespace std;
int main() { //Wypisze 10 funkcja(10); } 4. Kompilujemy i już mamy liba
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
teram mam kilka pytań: 1) po co tak naprawdę potrzebna nam jest taka biblioteka? 2) kiedy już wszystko napisze tak jak trzeba to mam pytanie: jak dodam nową funcję do kodu biblioteki np "biblioteka.cpp" lub coś pozmieniam to już ta fukcja nie odpala w main.cpp co trzeba zrobić żeby po zmianie lub dopisaniu innych funkcji można było jej używać w main.cpp?
|
|
md37 |
» 2018-06-16 21:36:32 1) Po to, żeby nie musieć pisać wiele razy tej samej funkcji. 2) Musisz zaktualizować plik nagłówkowy. |
|
» 2018-06-16 21:50:59 A jak plik nagłówkowy się aktualizuje? sorki jestem zielony póki co w programowaniu:( |
|
pekfos |
» 2018-06-16 21:59:57 jak dodam nową funcję do kodu biblioteki np "biblioteka.cpp" lub coś pozmieniam to już ta fukcja nie odpala w main.cpp co trzeba zrobić żeby po zmianie lub dopisaniu innych funkcji można było jej używać w main.cpp? |
Co znaczy że nie odpala? Masz błąd linkera? Wtedy skompiluj bibliotekę znowu. |
|
» 2018-06-16 23:03:50 No np. robie tak jak jest na tym filmiku nie? https://www.youtube.com/watch?v=jjGcN-pXBV4 i później np. na końcu chcę dodać kilka nowych funkcji w bibliotece więc dodaje jedną drugą trzecią itd; i po dodaniu tych funkcji staram się odpalić znowu program i pisze odnośnie tych nowych funkcji: undefined references to (i tutaj nazwa tych nowych funkcji). |
|
» 2018-06-16 23:09:23 Chyba właśnie chodzi o nic innego jak aktualizację biblioteki:) jak to się czyNI?:) |
|
mateczek |
» 2018-06-17 09:02:47 ty tak na serio?? czy trollujesz?? jeśli coś zmieniasz w bibliotece to wróć co puntu 3 na swojej liście w pierwszym wątku |
|
» 2018-06-17 16:07:29 Nie akurat nie trolluje. Po prostu mam zero doświadczenia zero zabrałem się za to programowanie tak naprawde ok pół roku temu a 3 dni temu dowiedziałem się że jest coś takiego jak biblioteka własna i że możemy sobie w niej pisać swoje funkcje więc prosze miejcie wyrozumiałość:( |
|
« 1 » 2 3 |