biblioteka time.h / difftime()
Ostatnio zmodyfikowano 2010-07-25 17:56
skolukmar Temat założony przez niniejszego użytkownika |
biblioteka time.h / difftime() » 2010-07-24 12:39:18 Mam taki problem: W jaki sposób obliczyć ilość dni, jeśli mam zainicjowane zmienne data, początek jako: struct tm * data, * poczatek; ... int ilosc_dni = difftime( data, poczatek )
Jak to obejść ? Prosiłbym Was o pomoc. |
|
lenrokskate |
» 2010-07-24 14:34:21 struct tm to struktura (jak sama nazwa wskazuje) a time_t to zmienna musisz zrobic zmienną time_t (nazwa np. dni) i zapisać do niej ilość dni #edit #include <time.h> #include <conio.h> #include <iostream>
using namespace std;
int main() { time_t start, koniec; int rozwiazanie; double roznica; time( & start ); cout << "Ile to 6+3 ?" << endl; do { cin >> rozwiazanie; } while( rozwiazanie != 9 ); time( & koniec ); roznica = difftime( koniec, start ); cout << "\nGratulacja, poprawny wynik!\nObliczenia zajely Ci: " << roznica << " sekund"; getch(); return 0; }
|
|
malan |
» 2010-07-24 15:57:21 difftime raczej różnicy dni nie policzysz :). O ile wiem, nie ma żadnej standardowej funkcji do takich obliczeń, także algorytm musisz napisać sam ;). |
|
lenrokskate |
» 2010-07-24 18:23:36 o ile difftime zwracał by unsigned long long to może by się dało, potem to na dni przeliczyć xD |
|
skolukmar Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2010-07-25 14:56:36 Chciałem z diffine policzyć ilość dni dzieląc wynik defftime() przez ilość sek. w 24h, ale jeśli będę musiał obliczać ilość dni pomiędzy kilkoma latami, to rzeczywiście się nie uda. Mielibyście na to jakiś pomysł ? Jest może jakaś komenda w Linuksie licząca ilość dni pomiędzy datami ? Wtedy w kodzie programu można by to wykorzystać. |
|
lenrokskate |
» 2010-07-25 17:56:19 użyj bardzo dużo zmiennych (koniecznie dodaj unsigned) to może ci się uda rok policzyć |
|
« 1 » |